12. aug. 2023 o 19:00
NK, Koktejl

Lekári tvrdili, že Theresa je len tučná: Bolestivá diagnóza, pohľad na jej nohy vás šokuje

placeholder
Theresa, ktorá je na svoje nohy hrdá, robí osvetu o svojej diagnóze na sociálnych sieťach.
Zdroj: Instagram / theresasweetpeach

Žena sa rozhodla objednať k lekárovi po tom, čo jej extrémne opuchli nohy.

Zaujímavosti
12. aug. 2023 o 19:00
Lekári tvrdili, že Theresa je len tučná: Bolestivá diagnóza, pohľad na jej nohy vás šokuje

Žena sa rozhodla objednať k lekárovi po tom, čo jej extrémne opuchli nohy.

Američanka Theresa si po návšteve lekára s opuchnutými nohami vypočula, že jej bolesť súvisí s obezitou. Lekár ju poslal preč s odkazom, aby si kúpila kompresívne pančuchy, informuje portál Daily Star. Správnu diagnózu sa dozvedela až od predavačky, u ktorej si chcela kúpiť špeciálne pančuchy.

Lipedém, abnormálne nahromadenie tuku v nohách a niekedy aj v rukách, môže sťažovať každodenný život a spôsobovať bolesť. Po upozornení na tento stav vyhľadala Theresa odbornú liečbu. 36-ročná žena teraz robí o diagnóze osvetu. Má úspešné účty na sociálnych sieťach, ktoré sleduje 85 000 ľudí.

Žena trpela týmto problémom približne od svojich 8. rokov. Keď sa dostala do puberty, všimla si, že sa jej zväčšujú stehná a bolia ju lýtka. "Predavačka sa mi pozrela na nohy a povedala mi, že mám lipedém alebo lymfedém, a dala mi brožúrku, ktorú som mala dať svojmu lekárovi. O lipedéme som už počula a urobila som si vlastný prieskum na internete, ale keď mi to potvrdila táto milá žena v obchode, začala som plakať radosťou," povedala.

Avšak napriek tomu, že sa vrátila k svojmu lekárovi vyzbrojená brožúrkami a vedomosťami, lekár stále odmietal uznať, že má lipedém, a povedal jej, že je "len obézna".

Theresa sa nenechala odradiť a požiadala o odporúčanie k špecialistovi, kde jej nakoniec oficiálne diagnostikovali lipo-lympedém, čo je lipodém aj lymfodém. Tento stav ju ovplyvňuje každý deň a musí nosiť kompresívne pančuchy na mieru, aby zvládla opuchy a bolesť. V práci musí tiež sedieť za vyvýšeným stolom.

"Chodím pomalšie, pretože musím so sebou nosiť svoju ťažkú spodnú polovicu tela. Som unavená a nedokážem dlho stáť. Nájsť stoličky, ktoré by sa prispôsobili môjmu zadku, môže byť niekedy problém. Keď idem do reštaurácie, divadla alebo na stretnutie, stoličky, ktoré majú operadlá, často nie sú ideálne," ozrejmila.

"Viem, že ženy s lipedémom sa bežne potýkajú s úzkosťou a depresiou, pretože sme často nepochopené a ľudia si myslia, že sme len obézne," vysvetlila svoj zápas s psychickými problémami. Keď je na verejnosti, stretáva sa s urážkami len zriedka.

"Ľudia na ulici mi až tak veľmi nenadávajú, alebo si to možno len nevšímam. Čím som sebavedomejšia, tým menej si myslím, že ma urážajú. Najčastejšie ma deti upozorňujú, že vyzerám inak alebo že som "tučná", čo nie je zlé. Moje telo naozaj vyzerá inak a som tučná, ale myslím si, že je neslušné poukazovať na odlišnosti ľudí na verejnosti," dodala.

Theresa si však myslí, že časy sa menia a v súčasnosti viac akceptujeme telá všetkých tvarov a veľkostí. Teraz sa chváli a ukazuje svoje "jedinečné telo" na TikToku a Instagrame. "Pozitívne správy a komentáre, ktoré dostávam, rozhodne prevažujú nad zlými. Ak sa niekto na internete vyjadrí hrubo, často to využijem ako poučenie a poviem mu o svojom ochorení," povedala.

Chirurgický zákrok zatiaľ odkladá a spolieha sa len na kompresívne pančuchy a pumpu, ktorá napodobňuje lymfatickú masáž. "Niektorí ľudia, ktorí majú lipedém, si zvolili cestu liposukcie na odstránenie postihnutého tuku. V tejto chvíli to nie je cesta, ktorou sa chcem vydať, ale v budúcnosti o nej možno budem uvažovať, ak sa výrazne zníži moja pohyblivosť," vysvetlila.

Američanka má plnú podporu manžela, ktorý je jej najväčším fanúšikom. Pár sa zároveň chváli aj dobrým sexuálnym životom. "Niektoré polohy môžu byť ťažké kvôli mojim nohám, ale v spálni som spokojná," dodala na záver.