28. jún. 2023 o 17:00
NK, Koktejl

Expert odhalil každodenný zvyk, ktorým si ničíte zuby: Hneď s tým prestaňte!

placeholder
Táto činnosť je pre vaše zuby hrozbou. (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

Robíte to aj vy?

Zaujímavosti
28. jún. 2023 o 17:00
Expert odhalil každodenný zvyk, ktorým si ničíte zuby: Hneď s tým prestaňte!

Robíte to aj vy?

Podľa zubára z New Yorku Danteho Devotiho môže vaše zuby poškodiť popíjanie niektorých nápojov, napísal Daily Mail. "Zubná sklovina je najtvrdšia mineralizovaná látka v tele. Dlhodobé vystavenie kyseline - najmä kyslým tekutinám - však môže spôsobiť demineralizáciu a eróziu zubov. Tým sa stávajú náchylnejšími na vznik zubného kazu," povedal.

"Vypiť jednu šálku kávy, čaju, džúsu alebo iného nápoja na jedno posedenie je pre vaše zuby lepšie ako popíjať jednu šálku počas celého dňa," ozrejmil doktor Devoti, ktorý pôsobí na Kolumbijskej univerzite. Podobná logika pri popíjaní platí aj pre alkohol a športové nápoje.

Sliny pomaly neutralizujú kyslosť. Uviedol však, že neutralizácia hladiny pH v ústach na "ochrannú úroveň" môže trvať až hodinu. Keď pravidelne popíjate ten istý nápoj, sliny nemajú čas zvýšiť pH.

Dodal, že najhoršie sú perlivé a sýtené nápoje. "Pitie sódy je v podstate sladký a kyslý kúpeľ pre zuby. Cukor nielenže znižuje hladinu pH, ale je aj zdrojom potravy pre škodlivé baktérie, ktoré sú zodpovedné za cyklus ničenia zubov," napísal v článku zverejnenom na webovej stránke svojej univerzity. Baktérie konzumujú cukry a premieňajú ich na kyseliny.

"Pri opakovanom, dlhodobom vystavovaní sa účinkom možno takmer všetky potraviny a nápoje považovať za škodlivé pre zuby. Správne ústne návyky presahujú rámec čistenia zubov kefkou a zubnou niťou. Je potrebné si uvedomiť, že stravovacie návyky môžu mať rovnaký vplyv na zdravie našich zubov," dodal.