16. jún. 2023 o 18:00
NK, Koktejl

Podnikateľa († 58) našli mŕtveho v hotelovej izbe v Taliansku: Hrôza, čo ho malo zabiť!

placeholder
Muža našiel až personál hotela. (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

Muža zabilo pavúčie uhryznutie.

Zahraničie
16. jún. 2023 o 18:00
Podnikateľa († 58) našli mŕtveho v hotelovej izbe v Taliansku: Hrôza, čo ho malo zabiť!

Muža zabilo pavúčie uhryznutie.

58-ročného gréckeho obchodníka Konstantinosa Moulasa zabilo uhryznutie pavúka Loxosceles reclusa, prezývaného aj husľový pavúk. Muž bol ubytovaný v hoteli Oasi di Kufra na pobreží talianskeho mesta Sabaudia. Jeho telo v izbe našli až zamestnanci hotela, informoval portál Italy24.

Moulas bol v Taliansku na služobnej ceste a podľa miestnych úradov pricestoval spolu s piatimi kolegami. S nimi strávil celý pondelok na farme v Sabaudii, kde sa pestuje kivi, keďže pracoval v agropotravinárskom odvetví. Večer sa vrátil do hotela a na druhý deň ho našli mŕtveho.

V utorok ráno ho totiž jeho kolegovia nevideli na raňajkách a očividne sa oňho báli. Moulas neotváral, keď mu jeho spoločníci klopali na dvere. Do izby ich vpustili až zamestnanci hotela, ktorí ho našli v bezvedomí.

Napriek rýchlemu zásahu záchranárov, nemohli pre 58-ročného Gréka už nič urobiť. Zdravotníci ho vyhlásili za mŕtveho a povedali, že podnikateľ pravdepodobne zomrel niekoľko hodín pred tým. Na miesto boli privolaní miestny karabinieri, ktorí okamžite začali vyšetrovanie.

Rozhovorom s kolegami vyšetrovatelia zistili, že predchádzajúci večer, pred tým, ako sa oddelil od skupiny, sa muž sťažoval na nepríjemný pocit, pálenie a svrbenie. Kolegovia povedali, že ho trápilo bodnutie hmyzom a celková nevoľnosť.

Moulas potom išiel spať a podľa hypotéz sa jeho stav v noci zhoršil v dôsledku viac ako pravdepodobného anafylaktického šoku. Možné je práve uhryznutie husľového pavúka, ktorý sa v oblasti často vyskytuje a je schopný vyvolať práve tieto príznaky. Je možné, že 58-ročný muž prišiel do kontaktu s pavúkom práve v areáli farmy, ktorú navštívil. Túto hypotézu môžu potvrdiť lekárske testy.

Pavúk Loxosceles reclusa má špecifické žltohnedé sfarbenie. (ilustračné foto)
Pavúk Loxosceles reclusa má špecifické žltohnedé sfarbenie. (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

Šokovaný bol aj personál hotela, ktorý sa snažil Moulasa zachrániť. Jeho telo bude vrátené rodine, ktorá príde do Talianska. Muž po sebe zanechal manželku a dve deti. Či už bol za podnikateľovu smrť zodpovedný pavúk alebo nie, vždy je dobré vyvarovať sa ich uhryznutiam. Konkrétne pavúk Loxosceles reclusa môže byť veľmi nebezpečný, jeho uhryznutie, aj keď bezbolestné, môže byť pre človeka smrteľné.

Príznaky sa objavia niekoľko hodín po vniknutí jedu. Po bolesti sa môže objaviť aj začervenanie, opuch, vyrážky a mravčenie. To môže byť sprevádzané nevoľnosťou a zvracaním, zimnicou s horúčkou, bolesťou hlavy až po hemolýzu a trombocytopéniu.

Samotný husľový pavúk nie je agresívny, naopak, je plachý a má tendenciu utekať. Dá sa dobre rozpoznať podľa vzhľadu: je malý, 4 - 5 cm vrátane nôh a má typické žltohnedé sfarbenie.