26. máj. 2023 o 17:00
NK, Koktejl

Šokujúca smrť známej herečky († 28): V jej tele driemal tichý zabijak!

placeholder
Mladá herečka rozprávala o svojom boji so zákernou chorobou na sociálnych sieťach.
Zdroj: instagram.com/samsationalw

Spoznajte jej príznaky včas!

Zahraničie
26. máj. 2023 o 17:00
Šokujúca smrť známej herečky († 28): V jej tele driemal tichý zabijak!

Spoznajte jej príznaky včas!

Rakovina vaječníkov, ktorá býva prezývaná aj „šepkajúca choroba“, môže prejsť z prvého do tretieho štádia v priebehu roka bez akýchkoľvek symptómov. Vyžiadala si aj život známej 28-ročnej herečky Samanthy Weinsteinovej, informoval Daily Mail.

Samantha Weinsteinová, známa z remaku Carrie, zomrela po dva a polročnom boji s touto rakovinou. Jej smrť 14. mája potvrdil pre Global News Canada hviezdin otec David Weinstein. Kanaďanka zistila, že má rakovinu vaječníkov, ktorá postihuje jednu zo 78 žien, po tom, ako sa "čudne nafúkla".

Tento "okamžitý zabijak" sa môže rýchlo rozšíriť z prvého na tretie štádium. Najčastejší typ rakoviny vaječníkov sa môže rozšíriť len za niekoľko týždňov.

Weinsteinová odvážne dokumentovala svoju cestu a liečbu na sociálnych sieťach, pričom podrobne opísala jej diagnostikovanie vo veku 25 rokov. "Stalo sa to takmer zo dňa na deň. Vracala som sa domov od kamarátky po tom, čo som vypila príliš veľa červeného vína, keď som si všimla, že vyzerám čudne nafúknutá,“ napísala v článku pre portál Love What Matters.

"Vedela som, že nie som tehotná, pretože som bola slobodná a žila som v celibáte, pretože som si štyri mesiace predtým prešla rozpadom vzťahu, v ktorom ma citovo zneužíval. Moja spolubývajúca ma ubezpečila, že jej kamarátky sú také stále a je to len ovulácia... alebo niečo podobné. Spoiler - nebola to ovulácia alebo niečo podobné," vysvetlila.

Nadúvanie, zmeny črevných návykov a potreba častejšieho močenia sú bežnými príznakmi IBS, cýst na vaječníkoch alebo dokonca neznášanlivosti laktózy. Ak však pretrvávajú, môžu byť aj príznakmi rakoviny vaječníkov. Ide o najsmrteľnejší gynekologický druh rakoviny a je piatou najčastejšou príčinou úmrtí žien na rakovinu.

"Mala som 25 rokov a bola som v najlepšej forme svojho života. V mojej rodine sa rakovina nevyskytovala. Práve som dokončila natáčanie videoklipu s mojou punkrockovou kapelou Killer Virgins a o týždeň sme mali vydať náš prvý veľký singel..." napísala Weinsteinová.

"Bola som na vrchole toho, čo som považovala za zvyšok môjho života umelkyne v Toronte. Potom som sa začala nafukovať ako Violet vo filme Charlie a továreň na čokoládu. Ani som nevedela ako, ale hneď som bola na operačnom stole a odpočítavala som od desiatich," napísala.

"O mnoho týždňov neskôr mi mama povedala, že keď som prvýkrát vošla do ich obývačky, vyzerala som ako duch; bola som taká bledá a vychudnutá. Trvalo mi niekoľko týždňov, kým som sa sama posadila a chodila bez palice."

Presná príčina vzniku rakoviny vaječníkov nie je známa, ale predpokladá sa, že existujú veci, ktoré zvyšujú riziko jej vzniku. Môžu to byť faktory ako genetika - chybnými génmi sú BRCA alebo gény spojené s Lynchovým syndrómom. Väčšie riziko hrozí ľuďom, ktorí prekonali rakovinu prsníka alebo hrubého čreva. Podobne, ak ste začali menštruovať v mladom veku alebo ste ešte nemali dieťa. K vyššiemu riziku prispieva aj nadváha, fajčenie a užívanie hormonálnej substitučnej liečby alebo hormonálnej antikoncepcie.

Príznaky však nie sú vždy zjavné, čo znamená, že sa choroba často zistí neskoro – vtedy sa už lieči ťažšie.

Nadúvanie alebo nafúknuté brucho

Zvyčajne je to varovný signál, že máte zápchu. Podľa Mayo Clinic je však kľúčovým príznakom rakoviny vaječníkov aj pretrvávajúce nadúvanie. V pokročilých štádiách rakoviny môže byť nadúvanie také silné, že brucho viditeľne opuchne. Tí, ktorí pociťujú silné a viditeľné nadúvanie, by mali okamžite vyhľadať svojho lekára a požiadať ho o urgentné odporúčanie na ďalšie vyšetrenia.

Rýchle nasýtenie sa

Podľa Mayo Clinic je to ďalší kľúčový príznak rakoviny vaječníkov, ktorý znamená neschopnosť dojesť aj malé jedlo. Ak pravidelne pociťujete niektorý z týchto príznakov alebo viac príznakov, ktoré pre vás nie sú normálne, je dôležité, aby ste kontaktovali svojho lekára.

Podobne ako nadúvanie, aj strata chuti do jedla môže byť spôsobená nádorom alebo ascitom. To môže spôsobiť, že nebudete pociťovať hlad, pretože tekutina tlačí na iné orgány v žalúdku.

Nemiznúca bolesť brucha

Podľa Mayo Clinic je ďalším kľúčovým príznakom rakoviny vaječníkov pretrvávajúca bolesť brucha. Nepríjemný pocit je však podobný menštruačným kŕčom, čo vedie ženy k domnienke, že sú tieto žalúdočné ťažkosti neškodné. Ak sa však nádor šíri v bruchu alebo v panve, môže dráždiť tkanivo v dolnej časti chrbta, tvrdia odborníci.

Častejšia potreba močiť

Potreba častejšie chodiť na toaletu môže byť príznakom infekcie. Je to však aj potenciálny príznak rakoviny vaječníkov. Tento príznak rakoviny však nie je všeobecne známy.

Keď nádor rastie na vaječníkoch, môže tlačiť na močový mechúr - čo spôsobuje častejšie návštevy toalety. Vnútorný tlak môže podľa Cancer Research zablokovať aj močovody, čo môže spôsobiť opuch obličky.

Zmeny črevných návykov alebo symptómy IBS

Hnačka alebo zápcha sú bežnými príznakmi IBS alebo dokonca otravy jedlom. Je to však aj častý príznak rakoviny vaječníkov. Niektoré gastrointestinálne problémy sa môžu vyskytnúť v dôsledku toho, že rastúci nádor vyvíja tlak na okolité orgány, napríklad na črevo.