02. apr. 2024 o 19:00
emd, Koktejl

Desivé varovanie vedcov: Počas zatmenia Slnka má dôjsť k niečomu nevídanému!

placeholder
Blíži sa zatmenie Slnka. (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

Čaká nás niečo hrozivé?

Zaujímavosti
02. apr. 2024 o 19:00
Desivé varovanie vedcov: Počas zatmenia Slnka má dôjsť k niečomu nevídanému!

Čaká nás niečo hrozivé?

Vedci varujú, že počas aprílového zatmenia Slnka môže dôjsť k nárastu smrteľných dopravných nehôd. Výskumníci z Torontskej univerzity analyzovali údaje o cestnej premávke počas zatmenia Slnka v roku 2017 a zistili, že tri dni pred a po tomto vesmírnom úkaze došlo v USA k viac ako 1000 dodatočným úmrtiam na cestách, informuje Daily Mail.

Priemerný počet úmrtí pri dopravných nehodách v USA je približne 114 každý deň, ale počas týždňa zatmenia Slnka pred štyrmi rokmi ich bolo každý deň najmenej 189. Dôvodom zvýšeného počtu vodičov je to, že na cestách sa ocitlo o niekoľko miliónov ľudí viac. Tí opustili svoje rodné mestá a vydali sa do miest v dráhe vhodnej na pozorovanie zatmenia.

Počas zatmenia 8. apríla vycestuje viac ako 3,7 milióna ľudí do jedného zo 14 štátov vrátane Maine, Kentucky, Idaho, Michiganu, Pensylvánie a Texasu, aby videli zatmenie Slnka. Najviac cestovateľov, približne 270 000 až odhadovaný milión, navštívi Texas, pretože tento štát má vynikajúcu polohu na pozorovanie zatmenia.

Hoci existujú možnosti prenájmu áut a ubytovania, náklady na ne prudko vzrástli, najmä v Dallase, kde bol zaznamenaný 571-percentný nárast hotelových rezervácií na dni pred zatmením Slnka. Ceny hotelov v texaskom meste Waco vzrástli o neuveriteľných 81 percent, zatiaľ čo ceny v Clevelande a Austine sa zvýšili o 33, resp. 34 percent.

Úplné zatmenie Slnka nastáva vtedy, keď sa Mesiac počas svojej rotácie dostane pred Slnko, čím sa počas dňa vonku nakrátko zotmie. Toto divadlo uvidí približne 32 miliónov ľudí pozdĺž úzkeho pásu cez Severnú a Strednú Ameriku.

Bude to prvé pozorovanie z USA od augusta 2017, kedy v čase zatmenia došlo aj k 95-percentnému nárastu dopravných rizík. Počas hodiny pred udalosťou sa počet dopravných nehôd zvýšil nad priemer, ale počas zatmenia klesol na podpriemer. Po zatmení vystrelil na šokujúcich 50 percent nad priemer.

"Problémové sú predovšetkým hodiny, počas ktorých ľudia cestujú na miesto pozorovania a hodiny po ňom," povedal pre web Live Science spoluautor správy Donald Redelmeier, profesor medicíny na Torontskej univerzite. "Obzvlášť nás znepokojuje ich cesta domov," dodal.

Štúdia skúmala údaje Národného úradu pre bezpečnosť cestnej premávky o všetkých smrteľných nehodách v USA počas trojdňového okna posledného zatmenia a porovnávala ich s trojdňovým oknom z týždňa pred a po ňom.

Vysoký prílev smrteľných nehôd môže byť len časťou príbehu, pretože vedci neboli schopní získať informácie o počte menej závažných havárií. Varovali, že aj keď sa vodiči na zatmenie nepozerajú, mali by si dávať pozor na ostatných vodičov, ktorí sa na podujatí zúčastnili.

Podľa výskumníkov nie je pravdepodobné, že by bol nárast smrteľných nehôd spôsobený okolitým svetlom, ale skôr nárastom počtu ľudí na ceste. Medzi ďalšie potenciálne faktory patria ľudia jazdiaci po neznámych cestách, prekračovanie rýchlosti, aby videli zatmenie včas, rozptýlenie počas jazdy, keď sa snažia vidieť zatmenie, a ovplyvnenie drogami alebo alkoholom zo súvisiacich osláv.

Federálny úrad pre letectvo vydal varovanie pre cestujúcich, v ktorom uvádza, že na letiskách, ktoré sa nachádzajú v línii dráhy úplného zatmenia Slnka, môže dôjsť k meškaniam a presmerovaniu letov od 7. do 10. apríla. Varovanie sa týka aj medzinárodného letiska Dallas-Fort Worth, ktoré by malo byť hlavným centrom pre cestujúcich prichádzajúcich pozrieť si zatmenie.

Štátni úradníci tiež vyjadrili obavy, že by mohlo dôjsť k narušeniu mobilných telefónnych služieb kvôli miliónom ľudí, ktorí by sa mali presunúť do regiónov. "Príjem mobilných telefónov bude veľmi, veľmi slabý. Bude veľa problémov s pripojením a podobne," uviedla Rebecca Owens, riaditeľka Úradu pre riadenie krízových situácií v okrese Richland.