11. apr. 2024 o 19:00
Dominika Vargová, Koktejl

Žene chceli po troch rokoch vybrať antikoncepčný implantát: Šokujúce zistenie! Aha, kde sa zasekol

placeholder
Žene nevedeli nájsť antikoncepčný implantát. (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

Lekári jej operáciu neodporúčajú, pretože predstavuje veľké riziko.

Zaujímavosti
11. apr. 2024 o 19:00
Žene chceli po troch rokoch vybrať antikoncepčný implantát: Šokujúce zistenie! Aha, kde sa zasekol

Lekári jej operáciu neodporúčajú, pretože predstavuje veľké riziko.

Rebecca Hardy (29) si išla v marci 2021 vybrať antikoncepčný implantát po tom, čo ho mala zavedený maximálnu dobu (tri roky). Myslela si, že všetko pôjde hladko, ale bola zhrozená, keď ho jej lekár nevedel nájsť - s problémami pri hľadaní implantátu sa potýkalo aj množstvo ďalších zdravotníkov, píše The Sun.

Keď sa im to nakoniec podarilo, nachádzal sa v jednej z jej pľúcnych tepien - ciev, ktoré vedú okysličenú krv zo srdca do pľúc. Potvrdili sa tak Rebeccine obavy po tom, ako jej v marci 2018 do hornej časti ramena vložili implantát.

„Nikdy som ju necítila v ľavej ruke,“ povedala Rebecca, mama Lexxie (6) a Dextera (7) a pokračovala: „Na druhý deň po nasadení som zavolala na kliniku, že ho v ruke necítim, a oni mi povedali, aby som počkala a zavolala, ak ho aj naďalej nebudem cítiť.“ Neskôr v tom istom mesiaci navštívila kliniku na kontrolu a stále bola presvedčená o svojej pravde, no povedali jej, aby si nerobila starosti. „V priebehu rokov som sa tým naďalej trápila a znepokojovala,“ prezradila.

Keď si ho v marci 2021 nechala odstrániť, bolo jasné, že implantát nie je tam, kde by mal byť. „Začala som plakať od strachu. Nielenže som spanikárila, ale potom som musela čakať týždne na CT a röntgenové vyšetrenie a potom ešte dlhšie na výsledky. Až po roku som sa dozvedela, kde je.“

Implantát sa dostal do jej pľúcnej tepny a varovali ju pred možným nebezpečenstvom, ktoré by mohlo vzniknúť pri pokuse o jeho odstránenie. „Dostala som možnosť pokúsiť sa o odstránenie, ale bolo mi odporučené, že je to veľmi nebezpečný zákrok, pretože nie je 100-percentná šanca, že sa to podarí, alebo že sa to vôbec dá odstrániť. Navyše by sa mi to mohlo zhoršiť a roztrhnúť tepnu,“ povedala Rebecca.

Keďže v priebehu rokov nemala žiadne problémy alebo ťažkostí, súhlasila, že to nechá tam, kde to je, a nebudem riskovať, pretože je to veľký zákrok. „Mám dve deti, na ktoré musím myslieť. Čo sa týka tehotenstva, bolo mi povedané, že ešte budem môcť otehotnieť, ale môže to trvať zhruba osem rokov, kým sa hormóny pominú,“ zakončila žena v Veľkej Británie.