28. mar. 2024 o 18:00
NK, Koktejl

Mamička porodila dve deti za dva dni: Šokujúce zistenie lekárov!

placeholder
Kelseyiné tehotenstvo bolo jedno z milióna.
Zdroj: Instagram/@doubleuhatchlings

Žena porodila vzácne "dvojičky".

Zaujímavosti
28. mar. 2024 o 18:00
Mamička porodila dve deti za dva dni: Šokujúce zistenie lekárov!

Žena porodila vzácne "dvojičky".

Kelsey a manžel Caleb, ktorí už majú tri deti, teraz privítali na svet "dvojičky", ktoré sa narodili v rozdielnych dňoch počas 20-hodinového pôrodu, informoval Mirror.

Mamička má zriedkavú dvojitú maternicu a toto tehotenstvo prebiehalo súčasne v oboch z nich. Svoje dve dievčatká porodila po 20 hodinách s 10-hodinovým odstupom. Dieťa A, Roxi, sa narodilo 19. decembra o 19.45 h. Dieťa B, Rebel, sa narodilo 20. decembra o 6.10 hod. ráno. Pre Kelsey a jej rodinu znamenalo toto zázračné tehotenstvo dvojnásobný pôrod, dve bábätká a dvoje narodeniny.

"Ani v najdivokejších snoch sme si nemohli naplánovať takéto tehotenstvo a pôrod. Našim cieľom bol bezpečný príchod našich dvoch zdravých dievčatiek a nemocnica nám ho pomohla dosiahnuť. Obe mali svoje vlastné "domy" a teraz majú obe svoje vlastné narodeniny," povedala Kelsey.

Kelsey mala len 17 rokov, keď jej diagnostikovali dvojitú maternicu, známu ako uterus didelphys - zriedkavú vrodenú anomáliu, ktorá sa vyskytuje približne u 0,3 % žien. Podľa Mayo Clinic ide o zriedkavý stav, ktorý sa vyskytuje pri vývoji ženského plodu. Niekedy sa dve malé trubice, ktoré tvoria maternicu, úplne nespoja a nevytvoria jeden veľký orgán.

Len niekoľko týždňov po začiatku tehotenstva si Kelsey všimla krvácanie. Keďže u žien s dvojitou maternicou je vyššie riziko potratu, objednala sa na prvý ultrazvuk, ktorý ukázal, že jej bábätku sa darí dobre, ale napriek tomu ich požiadala, aby pre istotu skontrolovali aj jej druhú maternicu.

"Hneď ako sa presunula na druhú maternicu, zalapala som po dychu. Bolo tam ďalšie dieťa. Nemohli sme tomu uveriť," spomína Kelsey. "Pri typickom tehotenstve dvojčiat sa dvojčatá delia o jednu maternicu, čo môže obmedziť priestor, ktorý má každé z nich k dispozícii, a tým sa zvyšuje pravdepodobnosť predčasného alebo skorého pôrodu. V prípade Kelseyiných detí malo každé z nich vlastnú maternicu, vak, placentu a pupočnú šnúru, čo im dalo viac priestoru na rast a vývoj," uviedol doktor Richard O. Davis, profesor na oddelení materno-fetálnej medicíny.

Lekári vedeli, že existujú tri možné scenáre pôrodu: obe deti porodiť vaginálne; jedno dieťa porodiť vaginálne a druhé cisárskym rezom; alebo obe deti porodiť cisárskym rezom. Keďže Kelsey má dve maternice, potrebovali pre ňu dvojnásobné monitorovanie a boli jej pridelené dve pôrodné sestry.

"Keď sa začali moje kontrakcie, neboli konzistentne spolu, ale boli v rozmedzí niekoľkých sekúnd. Cítila som ich na každej strane v iných oblastiach."

Pôrod v pravej maternici, ktorá mala za sebou už dve tehotenstvá, postupoval rýchlejšie, a tak sa tím rozhodol zamerať na toto bábätko. O niekoľko hodín prišla na svet Roxi vaginálnym pôrodom. Nasledoval pôrod dieťaťa B, Rebel prišla na svet cisárskym rezom. Zatiaľ čo prebiehal druhý pôrod, ošetrovateľský tím mal Roxyinu postieľku v bezpečnej časti operačnej sály.

Roxi prišla na svet vaginálne a jej sestra Rebel cisárskym rezom.
Roxi prišla na svet vaginálne a jej sestra Rebel cisárskym rezom.
Zdroj: Instagram/@doubleuhatchlings

"Po takej dlhej a bláznivej ceste to pre mňa znamenalo úplne najviac, keď som prvýkrát videla obe svoje dievčatá spolu," povedala Kelsey.

"Je to dôkazom toho, že oblasť pôrodníctva je vždy premenlivá a nepredvídateľná a nie vždy máte jednoznačné odpovede. Na starostlivosť o takéto zriedkavé tehotenstvo je potrebný tím odborníkov od pôrodníkov až po úžasné zdravotné sestry a kvalifikovaný anestéziologický tím. Sme vďačný, že si Kelsey vybrala našu nemocnicu, kde sme jej mohli poskytnúť túto interdisciplinárnu starostlivosť," povedal Dr. Patel.

Sú však Roxy a Rebel dvojičky? S dvoma maternicami a dvoma narodeninami je odpoveďou áno aj nie. Typické tehotenstvo dvojičiek je definované ako dve deti v jednej maternici počas toho istého tehotenstva. Zatiaľ čo Kelsey mala v každej maternici jedno dieťa, uvoľnili sa dve vajíčka, ktoré boli oplodnené počas toho istého ovulačného cyklu.

"Myslím, že dievčatá môžeme bezpečne nazvať bratskými dvojčatami. Nakoniec, boli to dve deti v jednom bruchu v rovnakom čase. Mali len odlišné byty," povedal doktor Davis.