Zaujímavosti
photo Foto
video Video
02. apr. 2024 o 18:00
emd, Koktejl

Dvojnásobnú mamu trápili záchvaty kašľa: Lekári strašnú chorobu odhalili neskoro!

Na jej chorobu prišli neskoro.

Zaujímavosti
02. apr. 2024 o 18:00
Dvojnásobnú mamu trápili záchvaty kašľa: Lekári strašnú chorobu odhalili neskoro!

Na jej chorobu prišli neskoro.

Len 34-ročná Ashley Vassallo z Kalifornie v USA otvorene prehovorila o svojom boji s rakovinou, aby pomohla zvýšiť povedomie o tejto chorobe. Ashley čelila vážnym príznakom, ale lekári ich takmer rok prehliadali, čo zapríčinilo zhoršenie jej stavu. Daily Star priniesol príbeh statočnej bojovníčky a matky dvoch malých chlapcov.

"Cítila som zvláštny pocit v hrdle a praskanie v hrudi a ťažko sa mi prehĺtalo. Kašeľ, ktorý nasledoval, jednoducho nechcel zmiznúť. Nemohla som sa ani smiať bez toho, aby som dostala záchvat kašľa. Bola som vyčerpaná, chudla som a snažila som sa držať krok so svojimi malými synmi. Lekárov som navštívila 20-krát, ale moje príznaky nebrali vážne a ani neuvažovali o možnosti rakoviny pľúc," povedala o svojom stave.

Aktívna mamička nezodpovedala profilu typického pacienta s rakovinou pľúc. Pacientmi sú často najmä starší muži, ktorí v minulosti fajčili. "Myslím, že som ďaleko od tohto stereotypu, ale vedela som, že niečo nie je v poriadku, a nikto ma nechcel vypočuť. Po vlastnom výskume som sa dozvedela, že rakovina pľúc môže postihnúť každého bez ohľadu na jeho životný štýl alebo vek," vysvetlila.

Ashleyin príbeh zdôrazňuje, že je veľmi dôležité obhajovať sa v zdravotníckych zariadeniach. "Celý rok pred mojou diagnózou som lekárovi naznačovala, že by som mohla mať nádor na pľúcach alebo v krku, ale on to zmietol zo stola a povedal mi, že príliš premýšľam. Potom mi vymýšľali rôzne nesprávne diagnózy - úzkosť, astma, alergie a dokonca zápal pľúc," povedala Ashley.

Bola takmer presvedčená, že jej príznaky sú psychosomatické. "Mala som pocit, akoby som prvýkrát nerozumela svojmu telu. Cítila som hlboké vedomie, že niečo nie je v poriadku, ale lekárska komunita mi tvrdila niečo iné. Našťastie som verila svojim inštinktom a vytrvala som," uviedla.

Po ďalších mesiacoch prosieb a žiadostí lekári napokon nariadili CT vyšetrenie, ktoré odhalilo, že Ashley má rakovinu pľúc v štvrtom štádiu.

V apríli 2023 mala podstúpiť pneumonektómiu (odstránenie pravej pľúcnice). Len týždeň pred operáciou poskytovateľ zdravotnej starostlivosti rozhodol, že potrebuje viac testov a viac stanovísk od ich tímu. Po viac ako dvoch mesiacoch čakania bez jasného plánu sa rozhodla pre ďalšie chirurgické konzultácie. Spojila sa s chirurgom v Oaklande, ktorý bol presvedčený, že odstránenie pľúc jej zabezpečí kvalitný život.

Operáciu nakoniec podstúpila o tri mesiace neskôr. Počas nasledujúcich dvoch rokov bude musieť každé tri týždne podstupovať imunoterapiu. Po nej bude nasledovať polročné monitorovanie počas ďalších troch rokov.

"Môj život je teraz síce iný, ale lepší ako predtým. Jazdím na kajaku, bicyklujem sa a naháňam svoje deti. Opäť sa dokážem smiať a som späť v práci. Držím sa aktivít, pri ktorých sa môžem uvoľniť, keď potrebujem, najmä pokiaľ ide o udržanie srdcovej frekvencie na uzde. Určite cítim trochu úzkosti, keď sa začnem cítiť zadýchaná, vzhľadom na to, čím som si prešla. Musím si dávať veľký pozor na kvalitu vzduchu okolo seba. Znečistenie a silné vône mi naozaj sťažujú dýchanie," vysvetlila na záver mamička.