29. mar. 2024 o 20:00
NK, Koktejl

TENTO bežný príznak rakoviny si môžete všimnúť po jedle: Pozor, lekári varujú, je ľahké ho prehliadnuť!

placeholder
Tráviace ťažkosti môžu signalizovať zákernú formu rakoviny. (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

Ak si ich všimnete, mali by ste sa poradiť s vašim lekárom.

Zaujímavosti
29. mar. 2024 o 20:00
TENTO bežný príznak rakoviny si môžete všimnúť po jedle: Pozor, lekári varujú, je ľahké ho prehliadnuť!

Ak si ich všimnete, mali by ste sa poradiť s vašim lekárom.

Odborníci neustále vyzývajú, aby sme počúvali svoje telo a všímali si možné príznaky rakoviny, ktoré sa dajú ľahko prehliadnuť. Včasná diagnostika a liečba môže pri rakovine znamenať lepšiu šancu na prežitie. NHS (Národná britská zdravotnícka organizácia) uvádza, že na rakovinu počas svojho života ochorie každý druhý človek. Riziko však nehrozí len fajčiarom a konzumentom červeného mäsa, pretože rôzne typy rakoviny môžu vzniknúť aj u inak zdravých osôb.

Mirror informoval, že existuje jeden typ príznaku, ktorý si môžete všimnúť práve po jedle, a to pretrvávajúce pálenie záhy alebo tráviace ťažkosti.

Lekári z John Hopkins Medicine vysvetlili, že príliš časté pálenie záhy môže viesť k stavu známemu ako Barrettov pažerák. Aj keď sám o sebe nie je škodlivý, zvyšuje pravdepodobnosť rakoviny pažeráka. Nie každý s Berretovým syndrómom ochorie na rakovinu, ale u niektorých sa to stať môže a ochorenie sa môže rozšíriť až do lymfatických uzlín. Ak vás už dlhší čas trápi reflux kyseliny, je veľmi dôležité, aby ste ihneď navštívili svojho lekára.

Organizácia Cancer Research UK tiež zostavila zoznam 23 bežných príznakov rakoviny, na ktoré by sme si mali dávať pozor. NHS zdôraznila, že je dôležité, aby sme si všímali všetky nové znepokojujúce príznaky.

"Aj keď je nepravdepodobné, že ide o rakovinu, je dôležité vyhľadať lekára, aby vás vyšetril. Včasné odhalenie rakoviny znamená ľahšiu liečbu. Ak má váš všeobecný lekár podozrenie na rakovinu, zvyčajne vás do 2 týždňov pošle k špecialistovi," píše NHS.

"Existuje viac ako 200 rôznych typov rakoviny, ktoré môžu spôsobovať mnoho rôznych príznakov a symptómov. Niekedy príznaky postihujú špecifické oblasti tela, napríklad naše brucho alebo kožu. Môžu byť však aj všeobecnejšie ako napríklad strata hmotnosti, únava alebo nevysvetliteľná bolesť," dodal Cancer Research UK.

"Je dôležité uvedomiť si, čo je pre vás normálne, a porozprávať sa so svojím lekárom, ak spozorujete nejaké nezvyčajné zmeny alebo pretrvávajúce problémy. To môže pomôcť diagnostikovať rakovinu v počiatočnom štádiu, keď je väčšia pravdepodobnosť úspešnej liečby."