25. mar. 2024 o 20:00
Dominika Vargová, Koktejl

Bežné problémy v ústach môžu byť signálom vážnej choroby: Pri týchto príznakoch utekajte k lekárovi!

placeholder
Čistenie zubov kefkou a dentálnou niťou dvakrát denne môže udržať zdravie celého tela (ilustračné foto).
Zdroj: iStock

Čo vaše ústa prezrádzajú o vašom zdraví a kedy sa treba obávať?

Zaujímavosti
25. mar. 2024 o 20:00
Bežné problémy v ústach môžu byť signálom vážnej choroby: Pri týchto príznakoch utekajte k lekárovi!

Čo vaše ústa prezrádzajú o vašom zdraví a kedy sa treba obávať?

Zápach z úst a vredy sú bežné, ale môžu signalizovať aj skrytý zdravotný problém, informuje The Sun. Starostlivosť o zuby a ústnu dutinu môže udržať zdravie celého tela. Okrem čistenia zubov kefkou dvakrát denne netreba zabúdať ani na dentálnu niť. Zlé zdravie zubov totiž súvisí so srdcovými ochoreniami, cukrovkou, demenciou a rakovinou. Tieto ochorenia majú aj príznaky v ústach, niekedy také bežné, že sa nad nimi ani nezamýšľame.

Krvácajúce ďasná

„Pretrvávajúce krvácanie z ďasien, najmä počas čistenia zubov kefkou alebo zubnou niťou môže poukazovať na ochorenie ďasien. Často je spôsobené nahromadením plaku pozdĺž línie ďasien, čo vedie k zápalu,“ hovorí zubár Dr. Rahul Nehra. Ochorenie ďasien je bežné, ale to neznamená, že by sa malo ignorovať.

Môže viesť k zápachu z úst, vypadávaniu zubov a súvisí s mnohými zdravotnými problémami vrátane kardiovaskulárnych ochorení, pľúcnych infekcii a komplikácii v tehotenstve.

„Krvácanie ďasien je nevyhnutné riešiť okamžite, aby sa zabránilo ďalším komplikáciám, ako je ústup ďasien a vypadávanie zubov. Zásadný význam má správna ústna hygiena a profesionálne čistenie zubov, aby sa odstránil zubný povlak a nahromadený zubný kameň, dodal Dr. Rahul. Opuchnuté ďasná môžu signalizovať aj tehotenstvo.

Zápach z úst

Zlý dych môže byť zvyčajne spôsobený obedom, prechladnutím alebo nevoľnosťou. Ak však neustupuje, navštívte odborníka. „Chronický zápach z úst alebo halitóza môže byť znakom rôznych zubných problémov vrátane nedostatočnej ústnej hygieny, ochorenia ďasien alebo zubného kazu. Môže ísť ale aj o skrytý zdravotný problém, ako je cukrovka alebo gastrointestinálne problémy,“ dodal zubár.

Zápach z úst spôsobený cukrovkou môže mať ovocný zápach podobný zápachu hnijúcich jabĺk. Zubné prehliadky môžu pomôcť identifikovať a riešiť hlavnú príčinu. Medzi ďalšie príčiny zápachu z úst patria problémy s obličkami, pečeňou alebo reflux kyseliny.

Hrudky a vredy

Vredy v ústach sú bežné a zvyčajne si vyžadujú len lokálne ošetrenie na dosiahnutie komfortu. Zvyčajne miznú v priebehu jedného alebo dvoch týždňov, ale ak ich je viac, mali by ste navštíviť praktického lekára alebo zubára. „Zatiaľ čo príležitostné rany v ústach sú často neškodné, pretrvávajúce hrčky alebo vredy, ktoré sa nezahoja do dvoch týždňov, môžu byť príznakom vážnejších ochorení, ako je rakovina ústnej dutiny,“ varuje odborník.

„Medzi ďalšie znepokojujúce príznaky patria biele alebo červené škvrny, necitlivosť alebo ťažkosti s pohybom čeľuste. Ak spozorujete niektorý z týchto príznakov, je nevyhnutné navštíviť zubára alebo lekára. Ústnym vredom môže prospieť lokálna liečba alebo predpísané lieky, dodal.

Labilné zuby

Je to niečo, o čom máme zvyčajne len nočné mory. Strata zubov môže byť desivá, rovnako ako labilné zuby. „Uvoľnené zuby môžu znamenať pokročilé ochorenie ďasien alebo zubný kaz,“ hovorí Dr. Rahul. Môže tiež upozorniť na osteoporózu - oslabenie kostí, ktoré môže postihnúť čeľusť.

Ťažkosti s prehĺtaním

„Ťažkosti s prehĺtaním, známe aj ako dysfágia, môžu byť spôsobené rôznymi faktormi, vrátane infekcii ústnej dutiny, zapálených mandlí alebo dokonca rakoviny hrdla,“ menoval zubár. „Okamžite vyhľadajte lekársku alebo zubnú pomoc, aby sa zhodnotila a liečila,“ dodal.

Odporúča navštíviť praktického lekára, ak máte už tri týždne alebo dlhšie pocit, akoby vám v hrdle uviazlo niečo malé, ťažko sa vám prehĺta potrava alebo pri tom pociťujete bolesť. Medzi ďalšie príznaky rakoviny hrdla patrí aj strata hmotnosti, bolesť pri jedení, hrčka na krku, dýchavičnosť, kašeľ a chrapľavý hlas.

Chrapľavý hlas

„Chrapľavý hlas môže byť dôsledkom rôznych ochorení, ktoré postihujú hrdlo alebo hlasivky, vrátane refluxu, infekcii dýchacích ciest alebo uzlíkov či polypov na hlasivkách,“ vysvetlil Dr. Rahul. Zvyčajne sa uzlíky alebo polypy na hlasivkách objavujú v dôsledku nesprávneho alebo nadmerného používania hlasu, napríklad pri častom kričaní alebo speve.

„V niektorých prípadoch môže k chrapľavému hlasu prispieť nedostatočná ústna hygiena alebo podráždenie hrdla. Ak pociťujete pretrvávajúci chrapot alebo zmeny hlasu, je vhodné poradiť sa so zdravotníckym pracovníkom. Riešenie chrapľavého hlasu môže zahŕňať úpravu životného štýlu, napríklad vyhýbanie sa dráždivým látkam ako je tabakový dym,“ dodal.