23. mar. 2024 o 20:00
NK, Koktejl

Ako často žmurkáte? Pozor, môže to signalizovať závažné ochorenie!

placeholder
Zákerné ochorenia môžu odhaliť práve vaše oči. (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

Frekvencia žmurkania môže byť znakom viacerých zdravotných ťažkostí.

Zaujímavosti
23. mar. 2024 o 20:00
Ako často žmurkáte? Pozor, môže to signalizovať závažné ochorenie!

Frekvencia žmurkania môže byť znakom viacerých zdravotných ťažkostí.

Väčšina dospelých žmurká v priemere raz za tri až päť sekúnd. Žmurkanie pomáha udržiavať oči vlhké a čisté. V niektorých prípadoch môže však príliš časté žmurkanie alebo jeho nedostatok signalizovať množstvo zdravotných problémov, od alergií a porúch imunity až po Parkinsonovu chorobu, informoval The Sun.

1. Parkinsonova choroba

Viaceré štúdie zistili, že rýchlosť, akou žmurkáte, odzrkadľuje množstvo dopamínu v mozgu. Čím menej dopamínu máte, tým menej žmurkáte. Ľudia s Parkinsonovou chorobou nemajú dostatok tejto látky v mozgu, pretože niektoré nervové bunky, ktoré ju vytvárajú, prestali pracovať. To môže spôsobiť pomalšie žmurkanie a trasúce sa ruky.

2. Gravesova choroba

Menej časté žmurkanie môže byť tiež príznakom Gravesovej choroby, poruchy imunitného systému, ktorá vedie k nadprodukcii hormónov štítnej žľazy (hypertyreóza). Toto autoimunitné ochorenie zvyšuje činnosť metabolizmu, čo vedie k chudnutiu a únave. Ďalšími bežnými príznakmi sú úzkosť, tras, citlivosť na teplo a nepravidelný srdcový tep. Približne u tretiny pacientov sa vyskytujú aj očné problémy - môže spôsobiť vypuklosť očných buliev a stiahnutie očných viečok, čo môže viesť k menej častému žmurkaniu.

3. Mŕtvica

Žmurkanie môžu okrem Parkinsonovej choroby obmedziť aj iné neurologické ochorenia, napríklad mozgová príhoda. Je to preto, že pri mŕtvici môže prísť k poškodeniu nervov a svalov očného viečka alebo tvárového nervu. Cievna mozgová príhoda, život ohrozujúci mozgový infarkt, nastane, keď sa preruší prívod krvi do časti mozgu - bez krvi môžu bunky v mozgu odumrieť alebo sa poškodiť. Medzi príznaky patrí nezrozumiteľná reč, necitlivosť, slabosť a ochrnutie tváre alebo končatín.

4. Poranenie hlavy

Pomalšie a menej časté žmurkanie môže byť spôsobené aj úrazom.

5. Sjögrenov syndróm

Častejšie žmurkanie môže byť znakom únavy či ospalosti. Môže sa vyskytnúť, aj keď sa vaše telo snaží bojovať s ochorením suchých očí, ktoré môže vzniknúť z viacerých dôvodov. Jedným z nich je Sjögrenov syndróm - autoimunitné ochorenie, ktoré môže spôsobovať vysychanie slzných kanálikov, čo môže viesť k svrbeniu alebo páleniu a následne intenzívnejšiemu žmurkaniu. Zvyčajne postihuje ľudí vo veku 40 až 60 rokov a je oveľa častejší u žien ako u mužov.

6. Alergie a infekcie

Frekvenciu žmurkania môžu zvyšovať aj alergie. Alergickú reakciu môžu vyvolať napríklad plesne, peľ, roztoče, make-up či zvieracia srsť. Pri vystavení alergénom telo niekedy reaguje uvoľnením histamínu v očiach, čo spôsobí, že sa cievy v oku roztiahnu a zväčšia. To môže spôsobiť začervenanie, svrbenie a pálenie očí.

7. Tourettov syndróm

Časté žmurkanie môže byť aj motorickým tikom spojeným s Tourettovým syndrómom, ktorého príčina nie je známa, ale predpokladá sa, že súvisí s problémami s časťou mozgu nazývanou bazálne gangliá. Častejšie postihuje mužov a je často dedičná.