17. apr. 2024 o 20:00
lv, Koktejl

Budúca mamička prisudzovala svoju rannú nevoľnosť tehotenstvu: Krutý nález lekárov!

placeholder
Caitlin bola rakovina diagnostikovaná v piatom mesiaci tehotenstva po tom, čo pocítila hrču veľkosti golfovej loptičky na krku.
Zdroj: Facebook/Caitlín Nic Giolla Fhiondáin

Zvracala aspoň raz denne.

Zaujímavosti
17. apr. 2024 o 20:00
Budúca mamička prisudzovala svoju rannú nevoľnosť tehotenstvu: Krutý nález lekárov!

Zvracala aspoň raz denne.

Caitlin McAlinden (24) zistila, že je v radostnom očakávaní v septembri 2023. Počas prvého trimestra trpela ťažkými rannými nevoľnosťami a zvracala aspoň raz denne, no svoje príznaky pripisovala tehotenstvu. Keď si však na Štedrý deň všimla na krku hrčku veľkosti hrášku a uvedomila si, že schudla viac ako 10kg, vedela, že niečo nie je v poriadku, píše DailyMail.

Začiatkom roka 2024 sa jej hrčka strojnásobila na veľkosť "golfovej loptičky". Navštívila svojho praktického lekára, ktorý sa Caitlin opýtal či sa v jej rodine vyskytol Hodgkinov lymfóm. „Celé správanie môjho lekára sa zmenilo, keď som povedala, že som to mala v rodine," povedala. Testy čoskoro odhalili, že budúca mamička má Hodgkinov lymfóm v prvom štádiu.

Hodgkinov lymfóm je typ rakoviny, ktorá sa začína v bielych krvinkách. Najčastejším príznakom je nebolestivý opuch v lymfatickej uzline. Cancer Research UK (Výskum pre rakovinu) uvádza, že tento opuch sa môže vyskytnúť na krku, v podpazuší alebo v slabinách. Ak máte infekciu, lymfatické uzliny bežne opuchnú, ale zvyčajne sa po krátkom čase vrátia do svojej normálnej veľkosti. Pri lymfóme však často rastú pomaly a pretrvávajú mesiace až roky, kým si ich všimnete.

Napriek tomu, že Caitlin bola rakovina diagnostikovaná v marci, lekársky tím zaháji chemoterapiu až po narodení jej syna. Očakáva sa, že sa úplne zotaví, hoci v rámci liečby musí každé ráno užívať steroidné injekcie a tabletky na zriedenie krvi.

Cancer Research UK uvádza, že chemoterapia sa zvyčajne môže podávať ženám, ktoré sú v 14. týždni tehotenstva, ale nie skôr, pretože by mohli poškodiť plod alebo spôsobiť potrat. „Toto nie je tehotenstvo, v ktoré som dúfala. Celý čas som sa necítila dobre. Všetko, čo chcem robiť po narodení môjho dieťaťa, musím kvôli chemoterapii pozastaviť. Moje šance sú naozaj dobré, ale narodenie môjho dieťaťa bude ďalším dobrým rozptýlením všetkého, čím si prechádzam," povedala Caitlin.