11. apr. 2024 o 18:00
emd, Koktejl

Katie si pri dojčení všimla, že sa s jej bábätkom niečo deje: Lekári prehliadli vážny stav!

placeholder
Lekári spočiatku mamičke Katie tvrdili, že malý Cole je úplne zdravý.
Zdroj: JustGiving/Katie George

Mamička okamžite vedela, že je zle.

Zaujímavosti
11. apr. 2024 o 18:00
Katie si pri dojčení všimla, že sa s jej bábätkom niečo deje: Lekári prehliadli vážny stav!

Mamička okamžite vedela, že je zle.

26-ročná slobodná mamička Katie Georgeová si počas dojčenia svojho syna všimla, že s ním niečo nie je v poriadku. Keď si Katie vzala malého Colea po narodení z nemocnice domov, všimla si, že sa pri dojčení potí. Mal tiež vyrážku, modrasté pery a kašľal. Kvôli týmto príznakom podľa denníka Sun mladá mamička okamžite zbystrila pozornosť.

Vďaka svojmu inštinktu sa Katie od lekárky dozvedela, že v tom čase štvormesačný Cole mal šelest na srdci. V nemocnici Great Ormond Street Hospital (GOSH) mu neskôr diagnostikovali stenózu chlopne, teda typ vrodenej srdcovej chyby.

"Cítila som sa taká oklamaná, vôbec som nevedela, že to moje dieťa má. Viete si predstaviť, že by tá lekárka nezistila Coleovi šelest na srdci? Mohol byť mŕtvy. Žiadny iný lekár to nezachytil a ona povedala, že ten šelest tam bol od narodenia. Myslela som si, že som išla domov so zdravým dieťaťom a on mal srdcovú chybu. Viete si predstaviť, že by sa to nezistilo a on by zomrel?" povedala nešťastná mamička. Malý Cole potreboval okamžitú operáciu.

Katie sa okrem 2-ročného Colea musí starať aj o svojho prvorodeného syna Jordana, ktorý sa narodil v novembri 2017 s pupočnou šnúrou omotanou okolo krku, čo mu uberalo kyslík a spôsobilo oneskorený vývoj. 6-ročný Jordan je ťažko postihnutý, nehovorí, má autistickú poruchu a trpí inkontinenciou. O to ťažšia pre ňu bola situácia s ďalším chorým dieťaťom.

V porovnaní s traumatickým pôrodom Jordana bol ten Coleov v roku 2022 učebnicový. "Lekári stále hovorili, že vyzerá zdravo a je to zdravý chlapec, má veľmi dobrú váhu. Ale keby som potom netlačila na to, aby mu počúvali hrudník, skončilo by to smrťou, pretože by som o tom nemala ani potuchy," vysvetlila. Katie uviedla, že jej počas rôznych kontrol pred a po pôrode lekári povedali, že srdce a hrudník jej syna sú v poriadku.

Katie, ktorá žije neďaleko Canning Town vo východnom Londýne, prišla vo veku 14 rokov o otca, po ktorom pomenovala malého Colea. Jej otec mal niekoľko srdcových ochorení - ischemickú chorobu srdca, kongestívne zlyhanie srdca a kardiomegáliu (zväčšené srdce). Zomrel vo veku 64 rokov. Práve vďaka tomu si včas všimla synove príznaky. "Nemohla som tomu uveriť, navyše som si pomyslela, aké sú na to šance? Colea som pomenovala po svojom otcovi, ktorý mal choré srdce, a moje dieťa má zrazu tiež choré srdce," povedala neveriacky.

Na treťom vyšetrení v nemocnici Katie povedali, že Cole bude potrebovať operáciu na odstránenie srdcovej chlopne. Bez okamžitého zásahu by mu mohlo zlyhať srdce. Cole, ktorý mal v tom čase len jeden rok, 3. júla 2023 podstúpil balónikovú angioplastiku. Katie si počas operácie išla vyplakať oči. "Jednoducho som si s ním chcela vymeniť miesto, ale nemohla som. Stále som si hovorila: Nechcem, aby zomrel. Na nič iné som nemyslela, pretože v hlave som mala len otcovu skúsenosť so srdcovou chorobou, a tá jeho bola traumatizujúca, nikdy sa z toho nedostanem," povedala Katie.

Našťastie, Coleova operácia bola úspešná. Po tom, ako Katie oznámili, že sa o zákrok zaslúžila organizácia British Heart Foundation, sa odhodlaná matka rozhodla, že 21. apríla chce zabehnúť Londýnsky maratón a získať finančné prostriedky, aby im túto službu oplatila.

"Pomyslela som si, že sa poďakujem nemocnici a vyzbieram peniaze pre charitu, pretože zachránili život môjmu chlapčekovi. Keď som vyrastala, mala som otca so srdcovými problémami a teraz mám takého syna. Celý môj život sa týkal srdcových ochorení... a preto som cítila, že je správne chcieť to urobiť," vysvetlila mladá mamička.

Čo je pulmonálna stenóza?

Pulmonálna stenóza je vrodená srdcová chyba. Vzniká, keď sa chlopňa plodu počas tehotenstva nevyvíja tak, ako by mala. Chlopňa spája pravú komoru s pľúcnou tepnou. Za normálnych okolností má tri klapky, ktoré umožňujú správny prietok krvi z pravej komory do pľúcnej tepny. Pri stenóze sa však klapky spájajúce jednotlivé časti srdca neotvárajú tak, ako by mali. Tým sa zužuje otvor chlopne a ovplyvňuje sa prietok krvi. Keď je chlopňa príliš úzka, pravá komora musí pracovať viac a svalstvo sa zväčšuje. U bábätka sa nemusia prejaviť žiadne príznaky a je nezvyčajné, aby sa tento stav zistil už počas tehotenstva.

Medzi najčastejšie príznaky môžu patriť:

  • ťažké alebo rýchle dýchanie, dýchavičnosť,
  • modrastá farba okolo pier alebo prstov, ktorá znamená nízku hladinu kyslíka (cyanóza),
  • pocit únavy, najmä pri aktivite alebo cvičení,
  • rýchly srdcový tep,
  • opuch nôh, členkov, chodidiel, tváre alebo brucha,
  • mdloby,
  • bolesť na hrudníku.

Stredne ťažkú alebo ťažkú stenózu je potrebné odstrániť, najčastejšie pomocou operácie. Medzi komplikácie neliečenej a závažnej stenózy patrí zlyhanie srdca a poruchy srdcového rytmu (arytmia). Podľa organizácie British Heart Foundation (BHF) je každý deň je v Spojenom kráľovstve diagnostikovaných približne 12 detí s vrodenou srdcovou chybou.