Zaujímavosti
photo Foto
video Video
12. aug. 2023 o 20:00
NK, Koktejl

Odborník na držanie tela radí, ako by ste mali spať: Jednej polohe sa vyhnite!

placeholder
Muž ukázal spôsoby, ako máme aj nemáme spať.
Zdroj: TikTok/levitex

Expert prezradil, ktoré polohy počas spánku odporúča na optimálnu podporu chrbtice.

Zaujímavosti
12. aug. 2023 o 20:00
Odborník na držanie tela radí, ako by ste mali spať: Jednej polohe sa vyhnite!

Expert prezradil, ktoré polohy počas spánku odporúča na optimálnu podporu chrbtice.

James Leinhardt z Manchestru je zakladateľom značky penových vankúšov a matracov Levitex, ktorú na TikToku sleduje viac ako 648 000 ľudí. Generálny riaditeľ viac ako desať rokov pracoval s kriticky zranenými a chronicky chorými pacientmi s cieľom zlepšiť ich spánok a kvalitu života, napísal Daily Mail.

Populárnym sa stal po tom, čo prezradil, že zo všetkých spánkových polôh schvaľuje len dve. Prvou, ktorú odporučil, bola poloha "vojaka" - teda na chrbte. "Ak ležíte na chrbte, vaša chrbtica je okamžite podopretá matracom a máte najrovnomernejšie rozloženie telesnej hmotnosti. Ak si pod kolená podložíte vankúš, zistíte, že sa vám mierne nakláňa panva a väčšia časť chrbta sa teraz dotýka postele, čo je pre vaše držanie tela lepšie," vysvetlil.

Druhá poloha je na boku v polohe plodu s vankúšom medzi kolenami a členkami. "Klinické dôkazy hovoria o tom, že v polohe na boku najmenej zaťažujete chrbticu. Potrebujete, aby vaše uši, ramená, boky, kolená a členky boli uložené na sebe. Ak si medzi kolená a členky vložíte vankúš, odľahčíte hornú časť nohy a budete ju mať lepšie podopretú," povedal.

Leinhardt poznamenal, že rozhodne neschvaľuje spanie na bruchu, pokiaľ na to nemáte nejaký klinický dôvod, čo je veľmi zriedkavé. "Spíte v jednej z dvoch magických spánkových polôh?" opýtal sa vo svojom virálnom videu.

Odborníci na spánok sa zhodujú, že najlepšie polohy sú na chrbte a boku, ale mnohí z komentujúcich trvali na tom, že dokážu zaspať len na bruchu. "Klinický dôvod je, že fyzicky nemôžem spať, ak nie som na bruchu," reagovala jedna osoba.

"Skúšal som nespávať na bruchu. Je mi to ľúto, ale radšej uprednostním neúplnú podporu chrbtice, ako by som nespal vôbec,“ dodal niekto iný. "Vždy mám spánkovú paralýzu, keď spím na chrbte. Kvôli tomu spím len na boku," podelil sa ďalší.

Leinhardt nedávno udelil spánku na bruchu "cenu za najhoršiu polohu", pretože zaťažuje krk a chrbticu. "Otáčate krk, krútite ho, dávate hlavu hore a bojujete so všetkými prirodzenými krivkami chrbtice. Stláčate si stavce. Máte bolesti krku a chrbta - a stále to robíte každú noc. Prečo?" dodal neveriacky vo videu.