28. máj. 2023 o 15:00
žani, Koktejl

Heriban († 43) bol deň pred smrťou na urgente, prečo ho prepustili? Lekár popísal, čo sa mohlo stať

placeholder
Smrť Heribana oplakávajú kolegovia, kamaráti i fanúšikovia.
Zdroj: TASR - Jakub Kotian

Náhla smrť Dana Heribana († 43) okamžite rozdúchala špekulácie.

Celebrity
28. máj. 2023 o 15:00
Heriban († 43) bol deň pred smrťou na urgente, prečo ho prepustili? Lekár popísal, čo sa mohlo stať

Náhla smrť Dana Heribana († 43) okamžite rozdúchala špekulácie.

Internetom sa začal šíriť hoax, ktorý tragédiu pripisoval očkovaniu proti COVID-19. Ďalšou preberanou témou na sociálnych sieťach je zanedbanie zdravotnej starostlivosti. Ako pripomína pluska.sk, Heriban len deň pred smrťou navštívil urgentný príjem v nemocnici na Kramároch, odkiaľ ho prepustili domov.

K smutnej správe sa na Instagrame vyjadril primár Milan Kulkovský. "Je mi ľúto, že sa okamžite po tejto správe začali šíriť zaručené informácie o tom, že príčinou jeho úmrtia je vakcína. Občas mám pocit, že veľká časť populácie nadobudla pocit/názor, že pred pandémiou nedochádzalo k náhlym úmrtiam mladých ľudí. Tragédie a akútne, život ohrozujúce ochorenia, tu žiaľ boli vždy a naďalej aj budú," napísal a vyjadril sa aj k možnej príčine načakaného úmrtia herca.

"Podľa dostupných informácii je na základe mojich skúseností pravdepodobnou príčinou náhleho skonania Daniela Heribana akútna disekcia aorty, ktorá sa žiaľ prejavuje často nešpecificky, napríklad bolesťami chrbta. Menej pravdepodobnou príčinou je srdcový infarkt," vyvrátil hoax známy lekár.

Pochybili lekári?

Dlhoročný záchranár a lekár Viliam Dobiáš sa postavil na stranu nemocnice. I keď nepozná detaily, utvrdzuje ho v tom fakt, že všade na svete je na urgentnom príjme protokol, ktorý musia dodržiava. "Keď príde pacient s bolesťami na hrudníku alebo aj iných častí tela, podľa protokolu mu spravia potrebné vyšetrenia. Ďalej sa zisťuje, či bol fajčiar alebo nefajčiar, aké mal choroby, čo jeho rodina, aké má ťažkosti, spravia sa základné fyzikálne vyšetrenia ako počúvanie srdca, pľúca, pozrú sa opuchy plus EKG, rôzne odbery, zisťuje sa funkcia obličiek a zisťujú sa aj hodnoty enzýmov, ktoré by pri poškodení srdca mohli byť zvýšené,” objasnil pre portál.

Pacienta si následne nechajú ešte niekoľko hodín na pozorovanie. Ak sú výsledky v poriadku, pošlú ho domov. "Bola to známa osobnosť, čiže protokol určite dodržali. Aj keď vám na urgente nič nezistia, tým sa nepredpokladá budúcnosť a stále to neznamená, že sa vám nič nemôže stať. Infarkt je náhle ochorenie," pripomína dlhoročný záchranár. Podľa jeho názoru by si lekári na urgentne prípadnú disekciu hrudníkovej komory všimli, nakoľko by sa ukázala na ultrazvuku a echokardiografickom vyšetrení.

Uviedol tiež modelový prípad, ako to mohlo v nemocnici prebiehať. "Mohlo sa stať, že ho vyšetrili a uzavreli to tým, že problém nie je srdcového pôvodu, ale že je to chrbtica. Predpísali mu lieky a mohli mu vysvetliť, že tie bolesti ešte nejaký čas bude mať, pretože tie nezmiznú hneď. Mohli mu naordinovať pokojový režim, prípadne rehabilitácie. Tým nemusel vyhľadať lekársku pomoc. Ľudia niekedy dostanú infarkt náhle, je to sekundová záležitosť, ktorá sa nedá predpovedať," upozorňuje. Presnú príčinu smrti herca určí až pitva.