19. aug. 2023 o 13:00
krsk, TASR, Koktejl

Mišo trávil dovolenku v známom letovisku: Toľkoto dal za kávu a nanuky!

placeholder
Mišo poslal účtenky z Umagu.
Zdroj: Tip

Ukážku dovolenkových cien poslal ďalší čitateľ Koktejlu.

Cestovanie
19. aug. 2023 o 13:00
Mišo trávil dovolenku v známom letovisku: Toľkoto dal za kávu a nanuky!

Ukážku dovolenkových cien poslal ďalší čitateľ Koktejlu.

Máte tip? Pošlite nám ho na tip@koktejl.sk

Dovolenková sezóna vrcholí a do obľúbenej turistickej krajiny mieri čoraz viac Slovákov. Patrí k nim aj Mišo s rodinou zo západného Slovenska. S manželkou a tromi deťmi zvolili pre svoj letný relax letovisko Umag na polostrove Istria. Rodina sa ubytovala v kempingu v ubytovacích domoch.

Názory Slovákov na to, či sú v Chorvátsku vysoké alebo nízke ceny, sa líšia. Mišo poslal Koktejlu na ukážku svoje tri účtenky. Na prvej figuruje suma 11,05 eura, za ktorú dostal 0,5l piva, ľadovú kávu a nanuk. Na druhom vidieť, že si objednal a kúpil za sumu 6,75 eura znova 0,5l piva a nanuk. Na treťom figurujú dva nanuky za 7,50 eura. Zábery nájdete v galérii pod článkom.

Počet domácich a zahraničných ciest Slovákov stúpol

Vlani absolvovali obyvatelia Slovenska 9,8 milióna súkromných domácich a zahraničných ciest spojených s prenocovaním, čo predstavuje 65 % nárast cestovania oproti predošlému roku. Do predpandemických počtov roku 2019, keď sa zrealizovalo 12,1 milióna ciest, ich tak chýbala ešte jedna pätina. Vyplýva to z informácií zverejnených Štatistickým úradom (ŠÚ) SR o dovolenkových a služobných cestách v roku 2022.

Počet pobytov však vlani stúpal výraznejšie než počet cestovateľov a každý dovolenkár (2,8 milióna Slovákov v roku 2022) tak v priemere absolvoval 3,5 pobytu. V zahraničných pobytoch prevládali dlhodobé, dynamickejšie však rástli krátkodobé cesty.

Najnavštevovanejšou krajinou bolo v rámci zahraničného cestovného ruchu tradične Česko. Vlani v ňom absolvovali Slováci 730 000 krátkodobých i dlhodobých pobytov. Aj keď cesty do Česka tvorili štvrtinu zahraničných ciest, do hodnôt spred pandémie ich chýbala ešte asi polovica.

Druhou najnavštevovanejšou destináciou bolo Chorvátsko. Na dovolenku tam cestovalo asi 345 000 Slovákov a ich počet sa dotiahol na 81,5 % hodnôt z posledného roka pred pandémiou. Ďalšími obľúbenými dovolenkovými destináciami boli vlani Maďarsko, Taliansko, Rakúsko, Poľsko. Nasledovali tradičné letné destinácie Turecko a Grécko.