17. aug. 2023 o 19:00
NK, Koktejl

Matka (30) pila tri litre vodky denne: Zostávalo jej len 24 hodín života, nasledoval zvrat!

placeholder
Matka priznala, že často prosila, aby jej alkohol doniesla rodina.
Zdroj: facebook/charlotte.durcan

Žena rozpovedala príbeh svojho boja so závislosťou.

Zaujímavosti
17. aug. 2023 o 19:00
Matka (30) pila tri litre vodky denne: Zostávalo jej len 24 hodín života, nasledoval zvrat!

Žena rozpovedala príbeh svojho boja so závislosťou.

Charlotte Durcan utrpela viacnásobné zlyhanie orgánov v dôsledku závislosti od alkoholu, ktorá sa začala pred tromi rokmi. Britke kvôli zlyhaniu orgánov zostávalo len 24 hodín života, informoval portál LancsLive.

Charlotte tvrdí, že jej závislosť sa začala len pred tromi rokmi, keďže dovtedy pila alkohol len príležitostne a považovala sa skôr za abstinentku. Avšak ako samozvaná "extrémistka", prešla od ničoho k pitiu troch litrov vodky denne.

Po tom, čo ju chytila nová závislosť, začala mať 30-ročná žena v dôsledku nadmerného pitia záchvaty a výpadky pamäti, ale stále si neuvedomovala rozsah následkov.

"Pila som do nemoty. Mám to v povahe, nerobím veci polovičato. Vždy musím všetko dotiahnuť tak ďaleko, ako sa len dá. Pila som naozaj veľa a celé ma to pohltilo," povedala pre LancsLive. Práve keď si Charlotte uvedomila, že bez alkoholu nevydrží, vedela, že ide o vážnu závislosť. Keď sa nenapila, začala sa triasť a potiť.

"Ráno som sa musela napiť, len aby som vyrovnala hladinu. Väčšinou to bola pollitrová čistá vodka. To by zastavilo tú triašku, nevoľnosť a potenie. Takto by to pokračovalo počas celého dňa, samozrejme, keď sa mi minuli peniaze, chcela som, aby mi alkohol priniesla rodina. Všetko som míňala na pitie, takže mi niekedy priniesli len víno."

"Potom som si začala uvedomovať, že mám problém, keď som zvládla vypiť fľašu vína bez toho, aby to na mňa malo nejaký vplyv," povedala.

Charlotte po opätovnom výpadku pamäte musela navštíviť nemocnicu. Tam si ju nechali na pozorovaní a po niekoľkých dňoch sa vrátila domov. Avšak napriek tomu, že počas hospitalizácie nepila štyri dni, po návrate sa k alkoholu ihneď vrátila a opäť skončila v nemocnici, pričom sa tento kolobeh opakoval približne tri alebo štyrikrát.

"Naposledy som skončila na jednotke intenzívnej starostlivosti so zlyhaním viacerých orgánov. Zlyhalo mi srdce, pečeň, obličky, museli mi odobrať dva litre tekutiny z pľúc a bola som tam tri týždne, nemohla som sa hýbať, nemohla som hovoriť," opísala tie časy.

"Bola som na jednotke intenzívnej starostlivosti, napojená na kyslík a privolali celú moju rodinu, aby sa so mnou rozlúčili. Bol to doslova môj koniec," približuje mrazivé momenty. Rodina Charlotte navštívila o 2:00 ráno po tom, čo im lekári povedali, že jej zostáva len 24 hodín. Tvrdí však, že sa jej nejakým spôsobom "podarilo z toho dostať" a po zotavení skončila na odvykačke.

V súčasnosti oslavuje 11 mesiacov abstinencie a je dobrovoľníčkou v organizácii Inspire Lancashire, ktorá realizuje kampaň na zvýšenie povedomia o alkoholizme. Charlotte hovorí, že závislosť sa často spája s ľuďmi, ktorí s ňou bojujú roky, ale v jej prípade sa s alkoholizmom popasovala rýchlo.

"Bola som blízko smrti, celá moja rodina si myslela, že zomriem, ale ja som o tom nemala ani potuchy, pretože som bola úplne mimo. Taký bol môj výsledok po dvoch rokoch intenzívneho pitia."

Organizácia Inspire Lancashire pomohla Charlotte dostať sa na rehabilitáciu. Hovorí, že ju veľmi podporovali v tom, aby prestala piť postupne. Zavrhnutie alkoholu úplne by ju v začiatkoch mohlo zabiť. Čo sa týka jej budúcnosti, Charlotte dúfa, že sa jej podarí dosiahnuť rok bez alkoholu, potom si začne hľadať zamestnanie na plný úväzok.