22. nov. 2022 o 13:34
ČTK, Koktejl

Fotka Orbána vyvolala veľké pobúrenie: Toto Slovákov dorazí!

placeholder
Maďarský premiér Viktor Orbán prichádza na summit NATO v Madride 30. júna 2022.
Zdroj: TASR

Ukrajinské ministerstvo zahraničia sa rozhodlo predvolať si maďarského veľvyslanca kvôli počínaniu maďarského premiéra Viktora Orbána.

Zahraničné správy
22. nov. 2022 o 13:34
Fotka Orbána vyvolala veľké pobúrenie: Toto Slovákov dorazí!

Ukrajinské ministerstvo zahraničia sa rozhodlo predvolať si maďarského veľvyslanca kvôli počínaniu maďarského premiéra Viktora Orbána.

Orbán sa na verejnosti ukázal so šálom s mapou takzvaného Veľkého Maďarska, ktoré zahŕňa územie historického Uhorska s časťami susedných krajín. Oznámili to v utorok na svojom webe noviny Ukrajinska pravda s odvolaním sa na hovorcu ukrajinskej diplomacie. Pobúrenie Orbánov šál vyvolal v Česku, na Slovensku, v Rumunsku či v Chorvátsku.

"Propaganda revizionistických myšlienok v Maďarsku neprispieva k rozvoju ukrajinsko-maďarských vzťahov. Na ministerstvo zahraničia bude pozvaný maďarský veľvyslanec, ktorému bude dané na vedomie, že počínanie Viktora Orbána je neprijateľné, " povedal hovorca ukrajinskej diplomacie Oleh Nikolenko.

Orbán si šál s mapou Veľkého Maďarska vzal na nedeľňajší priateľský zápas futbalových reprezentácií Maďarska a Grécka a zábery z tejto akcie zverejnil na svojom facebooku.

Mapka na šále zahŕňa aj časti terajšieho Rakúska, Slovenska, Slovinska, Rumunska, Chorvátska, Srbska a Ukrajiny, ktoré do konca prvej svetovej vojny patrili k Uhorskému kráľovstvu (v rámci Rakúsko-Uhorska). Maďarsko o tieto územia prišlo trianonskou mierovou zmluvou, čo predstavuje pre mnohých Maďarov dodnes traumu. Orbánove pripomienky Veľkého Maďarska v posledných rokoch opakovane vyvolávali napätie vo vzťahoch so susedmi.

Pred koncom prvej svetovej vojny a potom znovu v rokoch druhej svetovej vojny bola súčasťou Uhorska terajšia ukrajinská Zakarpatská oblasť, ktorá v medzivojnových rokoch bola ako Podkarpatská Rus súčasťou Československa. V rokoch druhej svetovej vojny bola k Maďarsku pripojená aj časť južného a východného Slovenska, vrátane Košíc.

Na Orbánovu šálu zareagoval v komentári aj slovenský minister zahraničia Rastislav Káčer, ktorý v tejto súvislosti použil výrazy "hnus a humus".

"Možno to nie je diplomatická reč, ale ´az is szamietnuť azaért´ (aj to sa počíta)," dodal Káčer. Považuje sa za ministra "s pozitívnym vzťahom k uhorskému dedičstvu a spoločným dejinám", ale problém má so "spôsobom správania vlády nášho suseda" a "divotvornými aktivitami, ktoré nemajú obdobu v krajinách Európskej únie".

Káčer zdôraznil, že vo vzájomných vzťahoch nemá mať namiesto "iredenta a revizionizmus", pretože "kam takéto sentimenty a plány vedú, sme videli v roku 1939 a vidíme dnes v priamom prenose na Ukrajine v podaní ruskej agresie".

Orbánova strana Fidesz hrá v nádeji na získanie hlasov voličov na strunu skutočných či domnelých historických krívd a Orbán vedome posúval hranice s otvorene iredentistickou nostalgiou, napísali v súvislosti s premiérovým šálom maďarské noviny Népszava.

Orbánov šál teraz podľa webu Mandiner vyvolal pobúrenie tiež v Rumunsku, kde jeden z denníkov vyšiel s titulkom "Orbán anektoval Transylvániu" v narážke na skutočnosť, že mapa na Orbánovom šále zahŕňala aj tento región, nazývaný po česky tiež Sedmohradskom. Rumunské ministerstvo zahraničných vecí odovzdalo maďarskému veľvyslancovi protest a oznámilo, že "revizionizmus v akejkoľvek podobe je absolútne neprijateľný".

Chorvátsky premiér Andrej Plenković pred novinármi podľa médií vyhlásil, že video s Orbánovým šálom nevidel, a tak sa k šálom vyjadrovať nechce a nebude, ale územné nároky kohokoľvek, vrátane Maďarska, voči Chorvátsku sú absolútne neprijateľné a nepripadajú do úvahy.