30. mar. 2024 o 09:23
TASR, Koktejl

Dôležité upozornenie pre voličov: Hlasovací preukaz vybavíte už len osobne!

placeholder
Slováci si zvolia prezidenta.
Zdroj: TASR

O prezidentský palác v druhom kole zabojuje Ivan Korčok a Peter Pellegrini.

Domáce správy
30. mar. 2024 o 09:23
Dôležité upozornenie pre voličov: Hlasovací preukaz vybavíte už len osobne!

O prezidentský palác v druhom kole zabojuje Ivan Korčok a Peter Pellegrini.

O hlasovací preukaz na voľbu kdekoľvek na Slovensku sa dá pre druhé kolo prezidentských volieb požiadať už len osobne do piatka 5. apríla. Volič musí o preukaz požiadať osobne obec v jej úradných hodinách. Urobiť tak môže za voliča aj splnomocnenec. Druhé kolo volieb prezidenta sa bude konať v sobotu 6. apríla. Volebné miestnosti budú otvorené od 7.00 do 22.00 h.

Obec vydá voličovi hlasovací preukaz bezodkladne. Osobne sa dá oň požiadať najneskôr posledný pracovný deň predo dňom konania volieb, čiže v piatok, v úradných hodinách obce. Vybaviť preukaz môže za voliča aj ním splnomocnená osoba. Je to možné tiež len osobne do piatka. Splnomocnenec potrebuje vyplniť žiadosť, kde uvedie meno a priezvisko voliča, jeho rodné číslo, štátnu príslušnosť a adresu trvalého pobytu.

Volič môže s vydaným hlasovacím preukazom voliť aj v mieste trvalého pobytu, musí ho mať však so sebou. Platný je len na ten deň konania volieb, ktorého dátum je na ňom uvedený, a len spolu s občianskym preukazom. "Hlasovací preukaz sa vydáva iba raz, volič by s ním preto mal nakladať opatrne. Pri strate alebo odcudzení obec voličovi nový hlasovací preukaz nevydá," upozorňuje ministerstvo vnútra.

Prezidenta si voliči vyberajú v dvojkolovom hlasovaní na funkčné obdobie piatich rokov. O prezidentský palác v druhom kole zabojuje Ivan Korčok a Peter Pellegrini.