15. aug. 2023 o 19:12
TASR, Koktejl

Sorosova nadácia odhalila najnovšie investičné plány: Stopne prísun peňazí do EÚ?

placeholder
Americký miliardár a filantrop maďarského pôvodu George Soros.
Zdroj: TASR/AP

Organizácia na celom svete ročne prerozdelí približne 1,5 miliardy dolárov.

Zahraničie
15. aug. 2023 o 19:12
Sorosova nadácia odhalila najnovšie investičné plány: Stopne prísun peňazí do EÚ?

Organizácia na celom svete ročne prerozdelí približne 1,5 miliardy dolárov.

Nadácia Open Society Foundations (OSF) založená finančníkom Georgeom Sorosom plánuje stiahnuť alebo ukončiť veľkú časť svojej činnosti v Európskej únii, pretože sa zameria na iné časti sveta. Vyplýva to z interného e-mailu, do ktorého mala možnosť nahliadnuť tlačová agentúra Reuters, informuje TASR.

Podľa e-mailu sa charitatívna sieť odkloní od práce súvisiacej s vnútornými európskymi záležitosťami a zameria sa na región v kontexte širších globálnych problémov.

"Nové schválené strategické smerovanie v konečnom dôsledku predpokladá stiahnutie a ukončenie veľkej časti našej súčasnej práce v rámci Európskej únie a presunutie nášho zamerania a prideľovania zdrojov do iných častí sveta," uvádza sa v e-maile.

"Táto zmena nie je odrazom doterajšej práce a mnohých príspevkov zamestnancov za uplynulé roky, ale skôr rozhodnutím zameraným na budúcnosť, ktoré má korene v nových možnostiach významného vplyvu," píše sa v správe.

Nadácia v júni oznámila, že Soros (93) odovzdá OSF, ktorá poskytuje miliardové granty, synovi Alexandrovi. V júli predstavila plány na prepustenie 40 percent zamestnancov v rámci strategickej zmeny.

V internom e-maile sa neuvádza, ako nadácia zmení spôsob financovania, ale jej hovorca uviedol, že OSF bude naďalej podporovať skupiny občianskej spoločnosti v celej Európe vrátane tých, ktoré pracujú v oblasti vonkajších záležitostí Európskej únie, a zároveň zachová podporu európskych rómskych komunít.

George Soros má židovský pôvod a po druhej svetovej vojne z Maďarska emigroval do USA, kde zbohatol. Dlhodobo podporuje skupiny presadzujúce liberálne a demokratické hodnoty a otvorené hranice vo východnej Európe.

Organizácia, ktorá na celom svete ročne prerozdelí približne 1,5 miliardy dolárov, bude prostredníctvom národných nadácií aj naďalej financovať programy v Európe vrátane Ukrajiny, Moldavska či západného Balkánu, ale i ázijského Kirgizska, uviedol hovorca OSF.