23. dec. 2023 o 09:00
žani, Koktejl

Šimkovičová sa obula do prezidentkinho partnera, Rizman a Koščová sú v šoku: Úplne strašidelné praktiky!

Neostali ticho.

Domáce promi
23. dec. 2023 o 09:00
Šimkovičová sa obula do prezidentkinho partnera, Rizman a Koščová sú v šoku: Úplne strašidelné praktiky!

Neostali ticho.

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová vo videu na sociálnej sieti ukazuje prstom na organizácie a ľudí, ktorým mali byť podľa jej tvrdenia účelovo prerozdelené dotácie pod zámienkou boja proti dezinformáciám. "Napriek preukázateľným prepojeniam, členovia komisie, vybratí v rozpore s internými predpismi rezortu, písomne vyhlásili, že vo svojom rozhodovaní sú nezaujatí," objavilo sa na Facebooku rezortu.

"Súčasné vedenie ministerstva kultúry dalo tomuto plánovanému šafáreniu s peniazmi daňových poplatníkov stopku. Presunulo ich na rekonštrukciu strechy Slovenskej filharmónie," píše sa ďalej v statuse. Medzi menovanými je aj organizácia Post Bellum, v ktorej pôsobí partner prezidentky Zuzany Čaputovej. Juraj Rizman je riaditeľom komunikácie a vzťahov s verejnosťou.

Post Bellum sa dištancuje od slov šéfky rezortu kultúry. "Ministerka Šimkovičová zavádza. Jej vlastný rezort o tom má dôkaz! Organizácia Post Bellum SK sa zapojila do otvorenej grantovej výzvy MK SR, ktorá bola široko propagovaná a riadne medializovaná. Nebola to žiadna pokútna uzatvorená aktivita len pre vybrané mimovládky, ako manipulatívne naznačuje pani ministerka," reagovali na svojom profile.

"Vyjadrenia pani Šimkovičovej sú škandalózne hlavne preto, že ministerka upozorňuje na údajný konflikt záujmu aj napriek tomu, že Ministerstvo kultúry SR disponuje písomnou informáciou, že posudzovateľ pán Jakub Goda, zamestnanec Kancelárie prezidenta SR, sa z procesu posudzovania žiadosti organizácie Post Bellum SK vylúčil práve preto, aby ani len nevzniklo podozrenie z možného konfliktu záujmov," dodali.

Reakcie na seba nenechali dlho čakať

Komisia mala podľa slov ministerky priklepnúť organizácii sumu 27 700 eur, o čom však nemá vedomosť ani riaditeľka Post Bellum SK, Sandra Polovková. "Do dnešného dňa sme nedostali žiadnu oficiálnu informáciu ako bol náš podaný projekt hodnotený, či bol podporený a akou sumou. V portáli dotácii MK SR je stále uvedená informácia, že prebieha schvaľovací proces. Pani ministerka našu prácu neobmedzí a nezastaví. Pokračujeme ďalej,“ konštatovala.

Polovková poukázala, že ministerka kultúry sa otvorene priznala, že aj napriek tomu, že splnili všetky požiadavky grantovej výzvy, tak sa organizáciu rozhodla diskriminovať iba preto, že spolupracuje s partnerom pani prezidentky. "Takáto diskriminácia je neakceptovateľná, neprofesionálna a manipulatívna verejnú mienku o našej práci, ktorú si dosiaľ ministri a ministerky kultúry SR vážili, rešpektovali ju a viedli s nami odborný dialóg," vyjadrila sa.

Ticho neostal ani Rizman. "Je pre mňa nepochopiteľné, ak ministerka kultúry konšpiruje o údajnom konflikte záujmov, aj keď jej rezort disponuje písomným dokumentom dokazujúcim, že jej konšpirácia nesedí... Smutné, ale očakávané! Ideme ďalej!" vyjadril sa bývalý aktivista na svojom instagramovom profile.

Z vyjadrenia ministerky bola rovnako zhrozená aj speváčka Katka Koščová. "Úplne strašidelné praktiky. O to viac potrebujeme organizácie ako je Post Bellum SK," myslí si známa speváčka.