07. aug. 2022 o 05:00
žani, Koktejl

Naozaj Chorvátsko tak citeľne zdraželo? Skúsenosti Slovákov a Čechov hovoria za všetko!

placeholder
Dovolenkári prirovnávajú ceny k tým na Slovensku a v Česku. (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

Chorvátsko opäť potvrdilo, že patrí medzi najobľúbenejšie destinácie Slovákov a Čechov.

Zahraničné správy
07. aug. 2022 o 05:00
Naozaj Chorvátsko tak citeľne zdraželo? Skúsenosti Slovákov a Čechov hovoria za všetko!

Chorvátsko opäť potvrdilo, že patrí medzi najobľúbenejšie destinácie Slovákov a Čechov.

Chcete sa s nami podeliť o svoje skúsenosti z letnej dovolenky? Zažili ste niečo podobné? Napíšte nám na tip@koktejl.sk

V cestovateľských skupinách na sociálnych sieťach si ľudia radia, kam ísť a ktorým miestam sa vyhnúť. Samozrejme sa riešia aj ceny na čerpacích staniciach, za potraviny v obchodoch a jedlo v reštauráciách. Zdražovanie sa nevyhlo ani populárnemu miestu, správy pred letom vzbudzovali medzi dovolenkármi obavy. Ukázalo sa, že realita nie je až taká hrozná.

Čech Radek dovolenkoval na ostrove Vir. „Ako každý rok sme išli trochu vydesení zo zdraženia, ale ceny sú plus mínus rovnaké ako u nás, alebo skôr menšie. Kotol zmrzliny, ale naozaj kopec, stojí 10 Kn (1,33 eur), pizza 40 cm za 40 Kn (5,33 €), pivko Staropramen 11 Kn (takmer 1,5 eura), naftu sme natankovali za 43 Kč za liter (1,75€),“ podelil sa o svoje skúsenosti na Facebooku.

Na hraniciach sa zdržali 25 minút. "Jednoducho paráda a som rád, že sme išli a náramne si to užili. Zvlášť keď nevieme, či vôbec niekedy ešte pôjdeme, a to kvôli zdražovaniu u nás. No a sme zase pri tom zdražovaní. Určite choďte užiť si slnko, čisté more a rodinu. Zážitky sú najviac a zostanú navždy,“ radí vo svojom príspevku.

Podobný názor má aj Lucia. "Chorvátsko možno zdraželo, ale nie tak ako Česko. V markete tam nakúpite za rovnaké ceny, ak nie lacnejšie, než u nás," popísala svoju skúsenosť.

K spokojným dovolenkárom sa pripája aj Pavol. Ceny potravín prirovnáva k tým na Slovensku, niektoré veci vraj boli ešte lacnejšie. "Ceny v baroch, reštauráciách trochu vyššie. Napríklad pivo 0.5l 4€, pizza cca 12€," popísal a dodal, že v Chorvátsku stretol veľmi veľa Slovákov. "To by som chcela vedieť, kde sú tie ceny ako na Slovensku alebo lacnejšie. Lebo mne tie ceny prišli o dosť drahšie, okrem párkov," reagovala na príspevok Bianka, ktorá bola na ostrove Pag.

"My sme v Gradac, chodíme už 14 rokov kade tade po Chorvátsku, ale tu zatiaľ najlacnejšie. Pivo čapované 2-2,50€. Pizza okolo 7-9€. Potraviny v tých malých studenáčoch boli vždy drahšie ako inde, ale stačí zájsť do blízkeho mesta do Lidlu a ceny ako u nás, ak nie aj lacnejšie a kvalita mliečnych výrobkov, ovocia, zeleniny omnoho lepšia," komentovala zasa Mirka.

Hlbšie do peňaženky naozaj siahnu dovolenkári, ktorí sa k Jadranu vyberú s cestovkou. Priplatia si o 20 až 30 percent. "Chorvátsko zápasí s overbookingom a preľudnenými letoviskami, hoci sa v cestovných kanceláriách a agentúrach predáva za pomerne vysoké ceny v porovnaní s minulými sezónami,“ uviedla pre expres.cz výkonná riaditeľka Asociácie českých cestovných kancelárií a agentúr (AČCKA) Kateřina Chaloupková.