20. aug. 2023 o 05:00
Miroslav Novysedlák, Koktejl

Spor, ktorý pre Gottov hit započal Štaidl, sa ťahá dodnes: Obvinenie z plagiátorstva a súd!

placeholder
Ladislav Štaidl a Karel Gott.
Zdroj: Profimedia

Kauza, ktorú odštartoval známy skladateľ, stále pokračuje.

Domáce promi
20. aug. 2023 o 05:00
Spor, ktorý pre Gottov hit započal Štaidl, sa ťahá dodnes: Obvinenie z plagiátorstva a súd!

Kauza, ktorú odštartoval známy skladateľ, stále pokračuje.

Český skladateľ a hudobník Ladislav Štaidl († 75), ktorý zložil skladbu Pábitelé pre legendárneho Karla Gotta († 80), bol počas posledných rokov svojho života presvedčený, že ju vykradol britský spevák James Bay. Hoci od Štaidlovej smrti uplynulo 2,5 roka, súdne ťahanice pokračujú dodnes. Ako informoval portál Extra, v auguste prebehne ďalšie pojednávanie.

Štaidl mal na svojom konte viac ako dvesto hitov a tvoril nielen pre Gotta, ale aj pre Daru Rolins či Ivetu Bartošovú, s ktorou mal syna Artura. Spomínané nezhody vznikli kvôli Gottovej piesni z roku 1984 s názvom Pábitelé. Keď v roku 2014 vyšla skladba Hold Back the River od Jamesa Baya, Štaidl sa rozhodol konať.

Štaidl sa začal súdiť a dožadovať spravodlivosti. Interpreta obvinil z toho, že vykradol Gottovu pieseň a hoci bojoval z plných síl, spravodlivosti sa nedožil. V hite Hold Back the River mal byť podľa jeho slov použitý identický nosný motív z Gottovej skladby. Vláčenie sa po súdoch začalo v roku 2019 a po Štaidlovej smrti v spore pokračuje jeho syn Jiří.

Prípadom sa zaoberá Mestský súd v Prahe. Bay sa so svojím spoluautorom obrátili na Ústavný súd, pretože sa im nepáčilo, že prípadom sa zaoberajú české súdy a nie britské. Ich žiadosť bola zamietnutá s vysvetlením, že spor je možné viesť aj v tej krajine, v ktorej došlo k ujme.