10. dec. 2023 o 18:00
emd, Koktejl

Becca si myslela, že má posunutú platničku z cvičenia: Krutá diagnóza ju takmer zabila!

placeholder
Becca s chorobou statočne bojuje.
Zdroj: Instagram/@be_x_fit

Žena dostala druhú šancu na život.

Zaujímavosti
10. dec. 2023 o 18:00
Becca si myslela, že má posunutú platničku z cvičenia: Krutá diagnóza ju takmer zabila!

Žena dostala druhú šancu na život.

Osobná trénerka z Chesteru Becca Smith zostala v šoku po tom, čo si pôvodne myslela, že má vyskočenú platničku, ale po niekoľkých testoch jej diagnostikovali nemalobunkovú rakovinu pľúc. "Žijem aktívne a zdravo, nikdy som nefajčila. Takže som predpokladala, že som sa zranila pri tréningu, a myslela som si, že mám možno posunutú platničku," povedala 31-ročná Becca pre denník Mirror.

"Môj svet sa zrútil, keď mi povedali, že je to rakovina a že sa rozšírila po celom tele vrátane mozgu. Lekári povedali, že sa s tým nedá nič robiť," dodala. Keďže sa jej zdravotný stav zhoršil, Beccu poslali z nemocnice domov, aby tam strávila svoje posledné chvíle s rodinou. Vtedy si všetci mysleli, že mladej žene ostáva najviac niekoľko týždňov života.

"Mám skupinu naozaj dobrých priateľov, ako aj svoje sestry, mamu, otca a blízku rodinu. Všetci trávili čas pri mojej posteli a lúčili sa. Mám matné spomienky na ľudí, ktorí mi spievali a rozprávali príbehy, mali na sebe masky a nepribližovali sa príliš blízko, pretože to bolo počas covidu. Moja sestra našla nejakého úžasného odborníka na výživu a celé hodiny mi pripravovala šťavy. Ale potom mojej mame zavolali z nemocnice s výsledkami biopsie, ktoré všetko zmenili," pokračovala v rozprávaní.

Výsledky biopsie odhalili, že Becca mala pozitívny test na anaplastickú lymfómovú kinázu alebo ALK. Tento typ rakoviny pľúc je spôsobený mutáciou génu v rakovinových bunkách a často sa vyskytuje u nefajčiarov alebo príležitostných fajčiarov, pričom zvyčajne postihuje mladších a zdatnejších ľudí.

"Existuje veľa rôznych génových mutácií, jednou z nich je ALK. Pri niektorých mutáciách génov máme k dispozícii špeciálne lieky, ktoré dokážu prerušiť rast rakoviny. Blokujú proces, ktorý spôsobuje rast rakoviny, pričom tablety sa zameriavajú len na mutáciu a nie na zdravé bunky. Je to takzvaná cielená liečba. Niektorí ľudia s ALK reagujú na cielenú liečbu veľmi dobre, ako napríklad Becca," vysvetlila Joanne Wilson, špecialistka na rakovinu pľúc v Clatterbridge Cancer Centre.

"Aj keď nejde o liek na rakovinu pľúc, liečba často dokáže zastaviť rast rakoviny a dokonca ju zmenšiť. Cielená liečba je často oveľa účinnejšia ako štandardná chemoterapia a pacienti sú vystavení menšiemu riziku vzniku infekcie alebo výskytu vedľajších účinkov," dodala.

Tri roky po prvej diagnóze teraz Becca zvláda svoju rakovinu pomocou každodenných liekov. Nedávno však zaznamenala komplikácie, keď snímky ukázali miernu progresiu rakoviny v jej mozgu.

"Po takom dlhom čase, keď som dostala správu, že došlo k zmenám, bolo to, akoby som bola diagnostikovaná znova. Zmenila som lieky a odvtedy spolupracujem s tímom v The Clatterbridge Cancer Centre na zvládaní vedľajších účinkov liečby, ako aj s ich psychológom, ktorý ma podporuje, a som v neustálom kontakte s ich tímom, ktorý mi je veľkou oporou," povedala.

"Dostala som tiež možnosť hovoriť s inými pacientmi v mojej situácii, čo ma teší a dúfam, že som im mohla pomôcť. Teraz sa snažím myslieť na svoju rakovinu ako na dlhodobý zdravotný stav. S podporou rodiny a priateľov to zvládam. Rada sa stretávam s priateľmi na káve a každé ráno chodím na prechádzky, aby som si vyčistila hlavu. Cvičím jogu, pilates, dobre sa stravujem a opäť pracujem, zakladám si vlastnú posilňovňu. Tohtoročné Vianoce budú plné smiechu, priateľov a rodiny, ako aj môjho labradora Ralpha. Mám sa na čo tešiť," doplnila optimisticky mladá žena.