23. júl. 2025 o 15:30
Famous.cz, Koktejl

Prisoľujete si pravidelne jedlo? Vedci odhalili zarážajúci vplyv na zdravie!

placeholder
Ľudia, ktorí si pravidelne prisoľujú jedlo, veľmi často trpia depresiami. (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

Výsledky sú jednoznačné.

Zdravie
23. júl. 2025 o 15:30
Prisoľujete si pravidelne jedlo? Vedci odhalili zarážajúci vplyv na zdravie!

Výsledky sú jednoznačné.

Milujete slané jedlo? A máte depresiu či úzkosť? Niet divu. Podľa čínskych vedcov je u ľudí, ktorí si zakaždým prisoľujú jedlo, riziko vzniku depresie alebo úzkosti o štyridsať percent vyššie.

Autori z Lekárskej univerzity v čínskom Sin-ťiangu vychádzajú z analýzy dát takmer pol milióna dospelých Britov. Podľa autorov ide o „prvú štúdiu, ktorá uvádza významný priamy vplyv pridávania soli na zvýšené riziko depresie a úzkosti.“ Zistenia boli zverejnené v odbornom časopise Journal of Affective Disorders.

Z celkových 439 412 sledovaných Britov bolo 9516 diagnostikovaných s depresiou a 11 796 trpelo úzkosťou. Vedci analyzovali vzťah medzi spotrebou soli a duševným zdravím a výsledky boli jednoznačné. U ľudí, ktorí si pravidelne pridávali soľ do jedla, bolo riziko depresie a úzkosti o 37 % vyššie ako u tých, ktorí solili len zriedka alebo vôbec. „U tých, ktorí prisoľujú občas, sa riziko pohybovalo medzi 5 až 8 percentami,“ upresňujú autori štúdie.

Odborníci zatiaľ presne nevedia, prečo soľ takto ovplyvňuje psychiku, ale existuje niekoľko hypotéz. Jedna z nich hovorí, že nadmerná konzumácia soli môže urýchľovať biologické starnutie, čo zvyšuje náchylnosť k psychickým poruchám. Iná možnosť je, že soľ ovplyvňuje hormóny ovplyvňujúce náladu, ako sú serotonín a dopamín. „Je možné, že nadbytok soli zasahuje do chémie mozgu spôsobom, ktorý narúša emocionálnu rovnováhu,“ uvádza vedecký tím.