28. jún. 2023 o 19:00
NK, Koktejl

Blíži sa tichá epidémia? Prípadov vážnej choroby pribúda: Pozor na 3 varovné signály

placeholder
Napriek tomu, že sa pečeň dokáže regenerovať, ju postihujú mnohé ochorenia. (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

Odborníci hovoria, že zákerné ochorenie by sa mohlo stať tichou epidémiou.

Zaujímavosti
28. jún. 2023 o 19:00
Blíži sa tichá epidémia? Prípadov vážnej choroby pribúda: Pozor na 3 varovné signály

Odborníci hovoria, že zákerné ochorenie by sa mohlo stať tichou epidémiou.

Nealkoholová tuková choroba pečene je často skryté ochorenie, s ktorým ste sa pravdepodobne ešte nestretli – a ktoré sa zároveň pomaly vyvíja u každého tretieho človeka. Toto zákerné ochorenie sa podľa obáv odborníkov rýchlo stáva tichou epidémiou, napísal portál Mirror.

Je to termín pre viaceré ochorenia vyvolané nahromadením tuku v pečeni. Nie je priamo viazaný na konzumáciu alkoholu, ale alkohol ho môže zhoršovať. Začalo sa o tom hovoriť v roku 2016, keď sa ochorenie objavilo medzi príčinami smrti superhviezdy Georgea Michaela, ktorý zomrel vo veku 53 rokov.

Keď sa pridá k iným zdravotným problémom (infekcie, hepatitída, alebo nadmerná konzumácia alkoholu), stanú sa ochorenia pečene najväčším zabijakom dospelých vo veku 30 a 40 rokov.

Niektorí ľudia môžu pociťovať príznaky, ako napríklad:

  • bolesť v pravej hornej časti brucha
  • extrémna únava
  • nevysvetliteľný úbytok hmotnosti

Symptómy sa zvyčajne prejavia až oveľa neskôr, v štádiu cirhózy, pri ktorej dlhotrvajúci zápal spôsobuje zhrubnutie a zmenšenie pečene. V tomto štádiu sa medzi symptómy radia:

  • zožltnutie kože a očného bielka
  • svrbenie 
  • opuchy nôh, členkov, chodidiel alebo brucha

Poškodenie je často nezvratné a výrazne zvyšuje pravdepodobnosť zlyhania či rakoviny pečene.

"Pečeň je rovnako dôležitý orgán ako srdce, ale ľudia si často neuvedomujú, aké dôležité je udržiavať ju zdravú. Obklopuje ju tiež veľa mýtov. Mnohí ľudia sa napríklad domnievajú, že na to, aby sa u nich vyvinulo ochorenie pečene, musia byť alkoholici, zatiaľ čo každý piaty z nás pije alkohol na úrovni, ktorá pečeň ohrozuje. Mnohí si tiež neuvedomujú, že hlavným rizikovým faktorom je nadváha," povedala výkonná riaditeľka organizácie British Liver Trust Pamela Healy.

Ochoreniam pečene sa však väčšinou dá predchádzať, pretože tento orgán je veľmi odolný a ako jediný v ľudskom tele sa dokáže regenerovať. Prečo teda niekoľko kíl navyše - dokonca ani nie nevyhnutne obezita - vyvoláva takú varovnú vlnu? Zdravá pečeň by mala obsahovať málo alebo žiadny tuk. Tuk nemusí spôsobovať problémy, ale s rastúcou hladinou zvyšuje riziko vysokého krvného tlaku, obličkových ťažkostí a cukrovky.

Keďže toto ochorenie zostáva často bez povšimnutia, odborníci zdôrazňujú, že je nevyhnutné zmeniť životný štýl už v ranom veku.

"Očakáva sa, že do roku 2030 sa počet pacientov s touto chorobou zvýši na 7 %. Väčšina ľudí nevie, že má stukovatenú pečeň. Často ide o tých, ktorí sú navonok štíhli ale majú tendenciu nosiť viscerálny tuk okolo brucha a zriedkavo ich trápia aj iné príznaky ako únava," povedal profesor Jonathan Fallowfield, vedúci výskumu pečene na univerzite v Edingburgu.