25. jún. 2023 o 20:00
lt, Koktejl

Pery dokážu odhaliť skryté zdravotné problémy: Tu je 8 varovných signálov!

placeholder
Pery používame na bozkávanie, jedenie a rozprávanie (ilustračné foto).
Zdroj: iStock

Pery o vašom zdraví prezrádzajú viac, ako si myslíte.

Zaujímavosti
25. jún. 2023 o 20:00
Pery dokážu odhaliť skryté zdravotné problémy: Tu je 8 varovných signálov!

Pery o vašom zdraví prezrádzajú viac, ako si myslíte.

O perách často premýšľame len v súvislosti s krásou, ako o ďalšej časti nášho tela, ktorú môžeme farebne zvýrazniť pomocou rúžov a leskov. Sú však hlavným znakom, ktorý nás odlišuje od ostatných živočíchov. Pery používame na bozkávanie, jedenie a rozprávanie. Podľa odborníkov však vaše pery môžu odhaliť aj skryté zdravotné problémy - od chorôb pečene až po herpes. Informuje o tom The Sun.

Odborníčka Hari Simran hovorí, že farba, tvar a štruktúra vašich pier môže odhaliť príznaky zdravotných problémov. Pery sú bránou do vnútra nášho tela. Pre časopis Kora Organics napísala, že horná pera predstavuje srdce, pľúca, pečeň, žalúdok a štítnu žľazu. Spodná pera môže odrážať problémy v črevách. Lisa Borg, kožná špecialistka a odborníčka na výživu z Pulse Light Clinic povedala, že menšie problémy sa dajú ľahko vyriešiť.

Ako však môžete rozpoznať príznaky? Tu je osem príznakov pier, na ktoré by ste si mali dávať pozor.

1. Vrásky na hornej pere

S pribúdajúcim vekom sa nám všetkým tvoria vrásky na miestach, kde by sme ich radšej nemali. Vrásky môže spôsobiť fyzické aj psychické napätie, rovnako ako fajčenie. Ak ste z niečoho znepokojení, obavy môžu tiež spôsobiť vrásky na hornej pere. Veľkú úlohu v zdraví pier ľudí v pokročilom veku zohráva aj dentálna hygiena. "Suché pery sprevádzané suchými ústami u ľudí nad 70 rokov môžu viesť k zápalu pľúc," podotkla kožná špecialistka.

2. Popraskané a suché pery

Suché ústa sú zvyčajne znakom toho, že ste trochu dehydrovaní. Pery môžu byť suché a popraskané, keď nemáte v tele dostatok vody. K vysušeniu pier môže viesť aj zmena klímy, čo je dôvod, prečo mnohí ľudia v zimných mesiacoch nosia so sebou balzam na pery. Hari Simran hovorí, že by ste sa mali vyhýbať olizovaniu pier, pretože to by ich mohlo ešte zhoršiť.

Ak vás pery svrbia a zároveň sú popraskané, môžete mať alergiu. Suché pery sú jednoducho prejavom dehydratácie alebo vystavenia sa poveternostným vplyvom, ako je vietor a slnko, ktoré sú zvyčajne sprevádzané nízkou vlhkosťou. "Najlepším liekom na suché pery je dostatočný príjem tekutín v priebehu dňa, najlepšie kvalitnej vody (filtrovanej), nie dehydrujúcej kávy a šumivých nápojov; je dobré mať pri posteli aj čerstvú vodu," pokračuje odborníčka.

3. Pľuzgiere

V zimných mesiacoch sa niekedy môžu objaviť prechladnutia alebo pľuzgiere, ktoré sa zvyčajne zahoja samé alebo pomocou voľnopredajných krémov. Môžu však byť aj dôsledkom herpesu. Ak ho máte, zvyčajne pocítite mravčenie predtým, ako sa objaví na povrchu. Lekári vám môžu predpísať lieky, ale mali by ste sa snažiť vyhýbať príliš dlhému pobytu na slnku, pretože to vred podráždi.

4. Praskliny na okrajoch

Je príliš jednoduché olízať si pery, aby ste im dodali vlhkosť, ale ak to robíte príliš často, môže to spôsobiť infekcie. Dermatologička Dr. Mona Gohara uviedla, že ak slintáte v spánku, potom sa v okolí vašich úst môžu hromadiť baktérie a spôsobiť infekciu. Ak sú vaše pery suché, môžete skúsiť použiť balzam pred spaním.

5. Zafarbenie

Mnohí fajčiari majú často zafarbené pery v dôsledku dlhoročného fajčenia. Ak však vaše pery zmenili farbu, potom môžete mať vážne problémy s pečeňou. Modré pery môžu poukazovať na nedostatok kyslíka v tele a podobné zafarbenie možno pozorovať aj na prstoch rúk a nôh.

Ak sa vaše pery zosvetlili o odtieň a vyzerajú bledo, potom môžete mať anémiu, nedostatok vitamínov alebo nízku hladinu cukru v krvi. Jednoduchým krvným testom, ktorý vykoná váš všeobecný lekár, sa zistí, akým nedostatkom trpíte a bude vám môcť poradiť doplnky stravy alebo lieky, ktoré vám pomôžu.

6. Čierne škvrny

Ak máte na perách čierne škvrny, možno sa vám vytvorili slnečné škvrny. Tie sú zvyčajne tmavohnedé a môžu byť dosť bolestivé. Svoje pery môžete chrániť používaním balzamu s ochranným faktorom SPF. Čierne škvrny na perách sa môžu objaviť aj vtedy, ak máte nedostatok vitamínu B-12 alebo hyperpigmentáciu. Hyperpigmentácia sa môže objaviť aj na vašom nose, čele a lícach.

7. Opuchnuté pery

Opuchnuté pery sa zvyčajne objavia, ak ste do tejto oblasti udreli, ale opuchnuté a zdurené pery môžu byť aj znakom alergickej reakcie. Ak sú vaše pery opuchnuté alebo zdurené po nanesení obľúbeného rúžu, potom môžete byť alergickí alebo citliví na niektorú zo zložiek. Ak však opuchnuté pery sprevádza svrbenie alebo napätie v hrdle, potom môže ísť o niečo, čo ste zjedli alebo s čím ste prišli do kontaktu a na čo ste alergickí. V takomto prípade vám bude môcť poradiť váš lekár.

8. Červené kruhy okolo pier

Ak máte okolo pier zápal, môžete mať ekzém. Keď si neustále olizujete pery, odstraňujete prirodzený olej, ktorý ich obklopuje. To môže spôsobiť ich svrbenie, začervenanie a tvorbu chrást. Uistite sa, že používate hydratačné krémy, aby ste udržali okolie jemné. Ak je oblasť obzvlášť podráždená, snažte sa používať prírodné produkty, ktoré neobsahujú vonné látky, pretože tie len ešte viac podráždia vaše ústa.

Potraviny, ktoré stimulujú tvorbu slín, sú skvelé aj na úpravu pier. "Potraviny ako jablká, uhorky, paradajky, cukety, melón, citróny a chrumkavá vláknitá zelenina ako mrkva a zeler. Nápomocné sú aj bylinky a koreniny, ako napríklad kajenské korenie, zázvor a fenikel. Vyhýbajte sa jedlám, ktoré vytláčajú minerálne látky, ktoré by mali byť vyvážené na udržanie rovnováhy tekutín vo všetkých bunkách (najmä sodík a draslík)," dodala špecialistka Lisa Borg na záver.