Výskumníci odhalili, že prírodná zlúčenina, ktorá sa nachádza aj v niektorých potravinách, vás môže ochrániť pred infarktom. Ide o látku zvanú kyselina ferulová, ktorá sa v súčasnosti najviac využíva v kozmetických produktoch pre svoje antioxidačné účinky. Ako informoval portál The Sun, vedci sa domnievajú, že by mohla mať lepší efekt ako dostupná liečba.
Vedci z Toho University v japonskom Tokiu skúmali účinky kyseliny ferulovej na prasacie koronárne tepny, ktoré sa veľmi podobajú tým ľudským. Zistili, že tento prirodzene sa vyskytujúci antioxidant zabraňuje spazmom, ktoré môžu spôsobiť bolesť na hrudníku (angínu pectoris), infarkt a iné vážne kardiovaskulárne problémy.
V štúdii odhalili, že kyselina chráni srdce prostredníctvom dvoch samostatných mechanizmov. Po prvé blokuje vstup vápnika do svalových buniek cez vápnikové kanály typu L, ktoré sú zvyčajne zodpovedné za zužovanie tepien. Okrem toho zabraňuje aktivácii špecifického proteínu zvaného ľahký reťazec myozínu (MLCK), ktorý je nevyhnutný pre svalové kontrakcie.
Vedci tiež naznačili, že kyselina ferulová by mohla byť účinnejšia ako diltiazem, dostupný liek na uvoľnenie ciev. "Keďže je rastlinného pôvodu, považuje sa za bezpečnú. Môže byť teda základom pre budúce lieky na srdce," poznamenal vedúci výskumník Kento Yoshioka. Kyselinu ferulovú môžete nájsť aj v mnohých potravinách vrátane ryže, kávy a špenátu.
Priaznivé účinky tejto látky však ďaleko presahujú ochranu srdca. Kyselina ferulová totiž môže byť prospešná aj pre pokožku. Zlúčenina pomáha s neutralizáciou častíc zvaných voľné radikály, ktoré rozkladajú bunky v tele a prispievajú k starnutiu. Okrem toho môže zmierniť poškodenie pokožky spôsobené slnkom. Štúdia z roku 2018 zistila, že pridanie kyseliny ferulovej do opaľovacích krémov môže zvýšiť ich ochranný faktor a môže zabrániť zápalovým reakciám pokožky.