08. aug. 2022 o 09:50
TASR, žani, Koktejl

Smrť Tomka zasiahla i politikov, Matovič vytiahol prekvapivú historku: Prepadovka u kardinála

placeholder
Na stretnutie do smrti nezabudne.
Zdroj: Facebook/Igor Matovič

Z Ríma prišla v pondelok ráno smutná správa. Vo veku 98 rokov zomrel kardinál Jozef Tomko.

Správy
08. aug. 2022 o 09:50
Smrť Tomka zasiahla i politikov, Matovič vytiahol prekvapivú historku: Prepadovka u kardinála

Z Ríma prišla v pondelok ráno smutná správa. Vo veku 98 rokov zomrel kardinál Jozef Tomko.

Život kardinála Tomka bol príkladom viery, pokory a skromnosti a príkladom pre nové generácie duchovných lídrov. Vyhlásila to strana Za ľudí na sociálnej sieti. "S hlbokým zármutkom sme prijali smutnú správu pre Slovensko, slová o odchode pána kardinála Jozefa Tomka. Bol významnou duchovnou osobnosťou na Slovensku, ale aj na celom svete cez svoje pôsobenie pri Svätej stolici," uviedla strana a zároveň vyjadrila úprimnú sústrasť jeho rodine.

Zosnulý kardinál podľa nej ešte aj vo vysokom veku ako emeritný prefekt Kongregácie pre evanjelizáciu národov dôstojne zastupoval Slovensko v Ríme. "Jeho skutky misijnej práce po celom svete aj slová viery mali veľkú váhu, boli oporou predovšetkým pre veriacich doma na Slovensku," uviedla strana Za ľudí a dodala, že v kardinálovi Tomkovi stráca Slovensko historickú osobnosť duchovného života.

Na kardinála si zaspomínal aj minister financií Igor Matovič. Mal tú česť a s Tomkom sa osobne stretol v 2014 v Ríme spolu s manželkou Pavlínou a skupinkou ľudí. Nešlo však o žiadne oficiálne stretnutie. "Jedného fiškusa napadlo - poďme urobiť prepadovku kardinálovi Tomkovi - veď býva hneď tu v prvom dome na ulici Via della Conciliazone. Nebolo treba prehovárať," začal vtipnú príhodu v tento smutný deň.

Zazvonili a keď sa ozvala sestrička, Matovič jej zahlásil, že by chceli pozvať kardinála na zmrzlinu. Žena im po chvíľke prezradila, že kardinál sa chodí každý deň prejsť na hodinku po Námestí sv. Petra. Počkali a presne tak sa stalo. "O pol ôsmej ako podľa hodiniek, sa v bráne zjavil pán kardinál a my sme sa na neho vrhli. Bol úžasný. Popísali sme mu, ako sme na neho striehli, ako sme to vyhútali so sestričkou a smial sa spolu s nami. Strávili sme s ním v prechádzkach po námestí dobre viac ako hodinu a veľmi dobre sa počúval. Vtedy mal 90, napriek tomu plný života, vtipu a s úplne jasnou mysľou," popísal stretnutie. V závere mu poďakoval za tie chvíle i jeho príkladný život.

Správu o úmrtí kardinála prijal s veľkou ľútostnou aj líder strany Hlas Peter Pellegrini. "Patril medzi najvýznamnejších predstaviteľov slovenskej cirkvi vo Vatikáne, kde svojou múdrosťou a rešpektom otváral dvere predstaviteľom Slovenskej republiky na stretnutia u Svätého Otca. Osobne som mal tú česť s ním veľa krát hovoriť. Jeho múdrosť, nadhľad a zároveň oddanosť Slovenskej republike boli inšpirujúce aj pre nás politikov," napísal na sociálnej sieti. Podľa Pellegriniho práve ľudia ako Tomko spájajúci národ, ktorý je dnes rozvadený a rozhašterený.

Hnutie Sme rodina ocenilo celoživotnú prácu zosnulého kardinála Jozefa Tomka, ktorú zasvätil pomoci ľuďom a vedeniu mladých ľudí na ceste k viere. Hnutie to uviedlo na sociálnej sieti. Zároveň vyjadrilo sústrasť rodine a blízkym zosnulého slovenského kardinála.

Hnutie pripomenulo, že Tomko bol vo veku 98 rokov najstarším žijúcim členom kolégia kardinálov. "Počas svojho pôsobenia vo Vatikáne sa stal signatárom iniciatívy na vybudovanie Slovenského ústavu sv. Cyrila a Metoda v Ríme - ustanovizne na výchovu kňazského dorastu a zároveň i strediska náboženského a kultúrneho života Slovákov v zahraničí," skonštatovalo. "Odpočívajte v pokoji," dodalo.

Vyjadrili sa aj premiér a prezidentka

Kardinál Jozef Tomko sa za roky svojho života stal významnou osobnosťou s vplyvom nielen na slovenské, ale celosvetové cirkevné dianie. Vyhlásil to premiér Eduard Heger (OĽANO). Pozostalým kardinála vyjadril úprimnú sústrasť. "Patrí mu obrovská vďaka a uznanie za jeho službu," uviedol premiér na sociálnej sieti.

Správu o úmrtí kardinála prijal podľa vlastných slov s veľkou ľútosťou. "Spomínam, ako som sa s ním ešte v marci tohto roka počas mojej zahraničnej cesty vo Vatikáne osobne stretol. Bol to pre mňa vzácny moment," dodal.

Odchodom kardinála Jozefa Tomka strácame človeka, ktorý vždy pamätal na Slovensko a jeho záujmy, ktorý pomohol množstvu ľudí utekajúcim pred komunistickým režimom a ktorý nám do posledných chvíľ svojho naplneného života dodával optimizmus a nádej, že všetky krízy zvládneme. K pondelkovému úmrtiu kardinála to vyhlásila prezidentka Zuzana Čaputová na sociálnej sieti.

Osobne sa stretla so zosnulým kardinálom v decembri v roku 2020 počas jej návštevy Vatikánu. "Napriek svojmu vysokému veku pôsobil povzbudzujúco a odhodlane," povedala Čaputová a zároveň vyjadrila úprimnú sústrasť rodine.

Ako ďalej uviedla, kardinál Tomko je jedným zo zakladateľov kolégia, ktoré bolo v časoch totality útočiskom pre slovenských duchovných v Ríme. "Aj keď sa po roku 1948 nemohol vrátiť, s domovom udržiaval živý kontakt, aktívne pracoval pre Slovensko a hovoril o ňom vždy s hrdosťou," dodala prezidentka.