Odborníci upozorňujú na nový bizarný trend s názvom "carrotmaxxing", ktorý sa objavil na sociálnych sieťach. Ide o spôsob získania prirodzeného opálenia, a to s pomocou jedenia veľkého množstva mrkvy. Ako informoval portál New York Post, v skutočnosti môže byť táto metóda nesmierne nebezpečná, pričom v istých prípadoch môžete skončiť aj v nemocnici.
Začiatkom mája 2025 sa na internete začali objavovať príspevky, v ktorých používatelia odhaľovali účinky nadmernej konzumácie mrkvy. Ich cieľom je získať bronzový odtieň pokožky bez toho, aby museli stráviť hodiny na slnku alebo v soláriu. "Umelé opálenie je príliš drahé. Je čas začať s carrotmaxxingom," vyhlásila používateľka menom Sydney, ktorá uverejnila fotografiu plechoviek s nakrájanými mrkvami.
Trend s názvom carrotmaxxing má podľa slov mnohých influencerov prinášať prirodzené opálenie tým, že pokožke dodáva teplejší odtieň. Ak to však s mrkvou preženiete, môžete skončiť s karoténiou, stavom, ktorý doslova zmení vašu pokožku na žltooranžovú v dôsledku vysokej hladiny betakaroténu v krvi.
Pozor na tento typ mrkvy
Vyhnúť by ste sa mali konzervovanej mrkve, ktorú mnohí z týchto používateľov jedia namiesto čerstvej. Odborníci totiž varujú, že vysoký obsah sodíka v nej vám môže zhoršiť zdravie. To sa stalo aj Sydney, ktorá o niekoľko dní neskôr zverejnila šokujúcu aktualizáciu k predošlému príspevku: "Carrotmaxxing ma poslal na pohotovosť."
Predpokladá sa, že denne skonzumovala šesť plechoviek konzervovanej nakrájanej mrkvy, čo predstavuje viac ako 5000 miligramov sodíka denne. To je viac ako dvojnásobok limitu, ktorý odporúča Americká kardiologická asociácia. "Už som predtým mala problémy so srdcom, takže všetok ten sodík v mrkve spôsobil, že došlo k miernemu zlyhaniu orgánov. Teraz sa mi však darí oveľa lepšie," napísala v ďalšom príspevku z 19. mája.
Je ale dôležité vysvetliť, že samotná mrkva nie je problémom. Je totiž plná vlákniny, vitamínu K, vápnika a antioxidantov, ktoré zlepšujú zrak. "Keďže je známa tým, že prospieva zdraviu očí, mnohí ľudia predpokladajú, že je plná vitamínu A. Namiesto toho je mrkva plná karotenoidov, najmä betakaroténu, ktoré sa môžu premeniť na aktívny vitamín A. Naše telo je schopné túto premenu regulovať, takže otrava je veľmi nepravdepodobná," vysvetlila odborníčka Rosy Rojas.