27. mar. 2023 o 19:00
NK, Koktejl

Aj vy si takto umývate zuby? Zubári odhalili nechutný dôvod, prečo by ste s tým mali prestať!

placeholder
Zubári odhalili prečo by ste si nikdy nemali umývať zuby v sprche. (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

Zubári odhalili, prečo by ste si nikdy nemali umývať zuby v sprche.

Zahraničné správy
27. mar. 2023 o 19:00
Aj vy si takto umývate zuby? Zubári odhalili nechutný dôvod, prečo by ste s tým mali prestať!

Zubári odhalili, prečo by ste si nikdy nemali umývať zuby v sprche.

Dentálna hygiena je dôležitá, napriek tomu by ste si ale nemali zjednodušiť rannú rutinu tým, že si zubnú kefku vezmete do sprchy. Ak je ale práve toto jedným z vašich zlozvykov, mali by ste ho prehodnotiť. Mohlo by vám to skôr uškodiť ako pomôcť, radí Payal Bhalla, hlavná zubárka a riaditeľka kliniky Quest Dental.

Aj keď to na prvý pohľad vyzerá ako skvelý spôsob uľahčiť si ranné rituály, túto činnosť expertka neodporúča. Vysvetlila, že tento trik, aj keď vyslovene zlý pre vaše zuby, by mohol viesť ku kontaminácii.

A čo viac, mohli by ste takto otvoriť cestu rôznym baktériám, ktoré by ste v svojej ústnej dutine určite nechceli. Tento zlozvyk vás dokonca vyjde drahšie než by ste čakali! Umývaním zubov v sprche spotrebujete viac zubných kefiek.

V oboch prípadoch je problémom práve sprchová hlavica. „Horúca voda v sprche môže zapríčiniť zmäknutie štetín na zubnej kefke čo následne znižuje jej efektivitu pri umývaní zubov,“ povedala Payal.

„Navyše, experti odporúčajú používanie elektrických kefiek pre dôslednejšie čistenie, a aj keď väčšina z nich je vodeodolná, ponáranie do vody môže poškodiť štetinky či celý mechanizmus,“ povedala.

Sprcha je tiež skvelým miesto pre všetky baktérie, ktorým sa určite chcete vyhnúť. „Ten istý zdroj vody požívaný na umývanie tela a zároveň aj zubov môže viesť k prenosu baktérií z tela do úst. Mohlo by to mať nepriaznivé účinky na imunitný systém človeka a zapríčiniť nechcené choroby,“ vysvetlila zubárka.

Payal tiež dodala, že baktérie, ktoré sa nachádzajú v sprche sa tiež môžu uchytiť na zubnej kefke, čo znovu zvyšuje riziko ochorenia. Ak sa o sprchu delíte aj s inými ľuďmi, môže prísť aj ku krížovej kontaminácii.“