Zápcha je bežné ochorenie, ktoré denne trápi veľké množstvo ľudí. Pri riešení tohto zdravotného problému však nie je nutné chodiť do lekárne a užívať lieky. Ako informoval portál New York Post, podľa gastroenterológa Mikhaila Yakubova existuje niekoľko potravín, ktoré vám môžu pomôcť účinne sa zbaviť zápchy.
Yakubov označil toto exotické ovocie za skrytý klenot, pokiaľ ide o zdravie čriev. Poznamenal, že je bohaté na rozpustnú aj nerozpustnú vlákninu a obsahuje aj enzým aktinidín, ktorý môže pomôcť stimulovať tráviaci trakt. "Okrem toho má nízky obsah cukru a nespôsobuje nadúvanie ako niektoré iné druhy ovocia. Mal by vám stačiť jeden alebo dva kusy denne," podotkol odborník.
Ovsená kaša
Odborník vysvetlil, že skvelou voľbou je aj ovsená kaša. Obsahuje totiž množstvo rozpustnej vlákniny, a to najmä beta-glukánov, ktoré pomáhajú zmäkčovať stolicu vťahovaním vody do čriev. "Vďaka tomu je ľahšie vyprázdniť sa. Miska obyčajnej ovsenej kaše na ráno je skvelý začiatok," dodal Yakubov.
Nedávna štúdia zistila, že pravidelná konzumácia ovsených vločiek môže tiež pomôcť znížiť riziko vzniku cukrovky 2. typu, kardiovaskulárnych ochorení a obezity. "Len sa vyhýbajte príliš spracovaným produktom, ktoré často obsahujú pridaný cukor," odporúča.
Chia semienka
"Tieto drobné semienka absorbujú mnohonásobok svojej hmotnosti a vytvárajú gélovitú látku, ktorá zmäkčuje stolicu. Sú tiež bohaté na omega-3 mastné kyseliny a vlákninu," poznamenal Yakubov. Odborník odporúča zamiešať jednu alebo dve polievkové lyžice semienok do vody, jogurtu alebo smoothie. "Musíte ich ale nechať odstáť aspoň 10 minút, aby sa poriadne napili," vysvetlil.
Káva
Najznámejším spôsobom na liečbu zápchy, ktorý používajú mnohí z nás, je ranná šálka kávy. "Nejde len o kofeín. Skutočne dokáže stimulovať svaly hrubého čreva. U niektorých ľudí zaberá len niekoľko minút po vypití," povedal Yakubov, no upozornil, že príliš veľa kofeínu môže mať dehydratačný účinok, čo z dlhodobého hľadiska môže zhoršiť zápchu. Preto je dôležité kombinovať kávu s veľkým množstvom vody.
Špenát
Vhodnou voľbou je podľa odborníka aj špenát, pretože voda tvorí 90 až 95 % jeho hmotnosti. "Je dobrým zdrojom horčíka, ktorý pomáha vháňať tekutinu do čriev. Má tiež vysoký obsah vlákniny a železa, čo je obzvlášť dôležité, ak je zápcha spojená s anémiou," potvrdil Yakubov.