28. mar. 2024 o 05:00
žani, Koktejl

Manželia si chceli uvariť polievku z medvedieho cesnaku: Fatálna chyba! Zomreli v nemocnici

placeholder
Pri zbere medvedieho cesnaku si dávajte pozor!
Zdroj: TASR - Dano Veselský

Majte oči na stopkách!

Zdravie
28. mar. 2024 o 05:00
Manželia si chceli uvariť polievku z medvedieho cesnaku: Fatálna chyba! Zomreli v nemocnici

Majte oči na stopkách!

Pri zbere medvedieho cesnaku treba byť opatrný, je ľahké si ho pomýliť napríklad s konvalinkou či jesienkou. Fatálnu chybu spravili aj manželia z Tirolska, ktorí si v polovici marca uvarili polievku v domnienke, že natrhali medvedí cesnak. Ako sa neskôr ukázalo, domov si zrejme priniesli jesienku.

Pár z Deutsch-Wagramu previezli do nemocnice 11. marca so známkami otravy jedlom, píše nemecký denník Bild. Spočiatku bol ich stav stabilizovaný, ale po niekoľkých dňoch sa prudko zhoršil a seniori zomreli.

Ako ich rozoznať?

"Medvedí cesnak rastie tak, že každý list má vlastnú stonku a v zemi vlastnú cibuľku. Listy sú pomerne tenké, na dotyk až jemné," ozrejmilo Národné toxikologické informačné centrum (NTIC) Univerzitnej nemocnice Bratislava na svojom webe. Konvalinka voňavá má spravidla dva či tri listy, vyrastajúce z jednej stonky, ktorá je na báze obalená blanitou pošvou. Jesienke obyčajnej stonky chýbajú úplne. "Absentuje vôňa a listy sú na pohľad tuhšie," dodalo NTIC.

Kedy vyhľadať lekársku pomoc

V prípade, že sa po požití medvedieho cesnaku objavia ťažkosti ako napínanie na vracanie, vracanie, bolesti brucha, hnačky, bolesť hlavy či nevoľnosť, NTIC odporúča užiť päť až desať rozdrvených tabliet aktívneho uhlia. Je tiež dôležité ihneď vyhľadať lekársku pomoc.