Hľadáte nápad na tohtoročné slávnostné jedlo? Namiesto tradičného kurčaťa alebo časovo náročnej husi by ste mali zvážiť morčacie mäso, ktoré je ľahko dostupné v mäsiarstvach aj supermarketoch. Odborníci tvrdia, že je nielen jemnejšie a šťavnaté, ale aj zdravšie ako kuracie či bravčové.
- Morčacie mäso je podľa odborníkov zdravšie ako iné druhy mäsa.
- Obsahuje vysoký podiel bielkovín, malé množstvo tuku, a veľa dôležitých nutrientov.
- Podporuje srdcovú činnosť a pomáha znižovať riziko kardiovaskulárnych ochorení.
Zdravá a dostupná voľba
Morčacie mäso pochádza zo Severnej Ameriky a do Európy ho priviezli portugalskí a španielski kolonizátori na konci 15. a začiatku 16. storočia. Spočiatku bolo luxusným tovarom vyhradeným pre bohatých, no postupom času sa stalo dostupnejším pre širšiu verejnosť. Dnes patrí medzi najobľúbenejšie druhy hydinového mäsa, hoci kuracie je stále najpopulárnejšie. Chov moriek je však náročnejší ako chov kurčiat, pretože rastú pomalšie a vyžadujú kvalitnejšie krmivo.
100 gramov pečeného morčacieho mäsa bez kože obsahuje približne 200 kalórií, 31 gramov bielkovín a 7,4 gramu tuku. Okrem toho je bohatým zdrojom vitamínov skupiny B, horčíka, fosforu, železa, draslíka, zinku a selénu. Obsahuje aj tryptofán, aminokyselinu, ktorá pomáha produkovať serotonín (hormón šťastia) a melatonín.
Obsahuje veľa dôležitých látok
Konzumácia morčacieho prináša množstvo zdravotných benefitov a podporuje celkové fungovanie organizmu. Poskytuje ľahko stráviteľné bielkoviny so všetkými esenciálnymi aminokyselinami potrebnými pre rast a vývoj. V porovnaní s kuracím obsahuje viac bielkovín a menej tuku, takže má aj o niečo menej kalórií. Nižší obsah tuku ale spôsobuje, že sa pri varení môže rýchlejšie vysušiť, preto je dôležitá správna príprava.
Nízky obsah tuku a vysoký podiel bielkovín spolu s dôležitými nutrientmi robia z morčacieho mäsa zdravú voľbu pre srdce. Štúdie preukázali, že vyššia konzumácia hydiny a rýb súvisí so zníženým rizikom koronárnych chorôb. Nahradenie jednej porcie červeného mäsa hydinou zmiernilo pravdepodobnosť kardiovaskulárnych ochorení o 19 %.
Morčacie tiež patrí medzi druhy mäsa s najnižším obsahom cholesterolu a je vynikajúcim zdrojom selénu. Výskumy naznačujú, že potraviny bohaté na túto látku môžu znižovať riziko niektorých druhov rakoviny, vrátane rakoviny močového mechúra, prsníka, pľúc a žalúdka.
Tento druh mäsa má aj nízky glykemický index, takže nespôsobuje prudké zvýšenie hladiny cukru v krvi. Je preto vhodné pre ľudí, ktorí si musia strážiť hladinu glukózy. Morčacie je tiež súčasťou MIND diéty, ktorá je zameraná na spomalenie úbytku kognitívnych schopností. Konzumácia tak môže pomôcť zachovať pamäť a mentálnu výkonnosť u starších ľudí.
Zdravotné prínosy morčacieho mäsa závisia najmä od spôsobu jeho prípravy. Namiesto vyprážania v cestíčku alebo fritovania uprednostnite dusenie, pečenie alebo varenie bez kože. Vyberajte si čerstvé morčacie mäso pred spracovanými výrobkami, ktoré často obsahujú priveľa soli.
Tento článok pochádza z partnerského webu vydavateľstva Ringier. Obsah a údaje v ňom uvedené boli prevzaté bez redakčných zásahov.
