01. júl. 2023 o 09:48
TASR, Koktejl

Cestujúci v Bratislave si priplatia: Integrovaný dopravný systém zvyšuje ceny lístkov

placeholder
V IDS BK sa zvyšuje od júla cena takmer všetkých lístkov, ale aj sankcie. (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

Pozor, okrem lístkov porastie aj výška pokút!

Zaujímavosti
01. júl. 2023 o 09:48
Cestujúci v Bratislave si priplatia: Integrovaný dopravný systém zvyšuje ceny lístkov

Pozor, okrem lístkov porastie aj výška pokút!

V rámci Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji (IDS BK), kde pôsobia dopravcovia Dopravný podnik Bratislava (DPB), Arriva a Železničná spoločnosť Slovensko, sa od soboty zvyšujú ceny takmer všetkých cestovných lístkov o 20 percent. Zvýšenie cien sa nebude týkať jedine predplatných cestovných lístkov pre deti od šesť do 18 rokov, tie zostávajú v pôvodnej cene.

V praxi to bude znamenať napríklad zvýšenie ceny polhodinového základného cestovného lístka zo súčasných 0,90 eura na 1,10 eura. Cena ročného predplatného cestovného lístka sa zvýši z doterajších 199 eur na 239 eur. Pri tzv. päťzónovom základnom cestovnom lístku z Miloslavova je napríklad rozdiel v cene 0,40 eura. Cestujúcim odporúčajú používať elektronické formy cestovných lístkov, ktoré sú o niečo lacnejšie.

V bratislavskej mestskej hromadnej doprave stúpne okrem cestovného aj výška pokút za jazdu bez platného lístka. Nárast sankcií sa však bude týkať celého IDS BK. Základná sadzba pokuty aj s cestovným bude po novom 111,10 eura. Znížená sadzba, v prípade platby na mieste a do desiatich pracovných dní, bude spolu s cestovným 81,10 eura.

Doteraz boli sankcie podľa prepravného poriadku IDS BK pri základnej sadzbe spolu s cestovným na úrovni 89,90 eura. Pri platbe do 20. pracovného dňa vo výške 69,90 eura a v prípade platby priamo na mieste kontroly 49,90 eura.

V rámci zmien dochádza od júla aj k zmenám v regionálnej doprave. Zmeny sa týkajú najmä prevádzkovej oblasti Malacky, k niekoľkým zmenám prichádza aj v oblastiach Pezinok a Senec. "Najočakávanejšou zmenou je zavedenie obsluhy Borov autobusovou linkou 216 či posilnenie liniek 205 a 219," informuje IDS BK na svojom webe.

Nárast cien je zdôvodnený zvýšenými nákladmi, infláciou a výpadkami v príjmoch samospráv, ktoré sú objednávateľmi verejnej dopravy. Dopravcovia vyhlásili, že dali "prednosť" zvýšeniu cien cestovných lístkov pred inými obmedzeniami v doprave.

Tie by napríklad znamenali rušenie niektorých liniek, predlžovanie intervalov spojov, viac prestupovaní či oslabenie údržby vozidiel. Dvadsať percent, o ktoré sa zvýšia ceny takmer všetkých cestovných lístkov, predstavuje kumulovanú mieru inflácie od roku 2021, teda odkedy sa naposledy cena cestovného lístka upravovala.

Doterajšie jednorazové lístky na MHD zostávajú v platnosti do 30. 9.

Jednorazové cestovné lístky na mestskú hromadnú dopravu (MHD) v Bratislave, ktoré si cestujúci zakúpili ešte pred 1. júlom, zostávajú v platnosti do 30. septembra. Po tomto termíne už nebudú akceptované a platiť budú iba cestovné lístky v zmysle novej tarify. Pre TASR to uviedol hovorca Dopravného podniku Bratislava (DPB) Martin Chlebovec.

"Na zakúpené cestovné lístky sa nevzťahuje možnosť ich vymieňania alebo vrátenia," upozornil Chlebovec. Mestský dopravca cestujúcim odporúča kupovať si vopred vždy len primerané množstvo cestovných lístkov.

V rámci Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji (IDS BK), kde pôsobia dopravcovia DPB, Arriva a Železničná spoločnosť Slovensko, sa od soboty zvyšujú ceny takmer všetkých cestovných lístkov o 20 percent. Zvýšenie cien sa nebude týkať jedine predplatných cestovných lístkov pre deti od šiestich do 18 rokov, tie zostávajú v pôvodnej cene. Dopravcovia odporúčajú používať elektronické formy cestovných lístkov, ktoré sú o niečo lacnejšie.

Zvyšuje sa tiež výška pokút za jazdu bez platného lístka. Základná sadzba pokuty aj s cestovným bude po novom 111,10 eura. Znížená sadzba v prípade platby na mieste a do desiatich pracovných dní bude spolu s cestovným 81,10 eura.

Nárast cien je zdôvodnený zvýšenými nákladmi, infláciou a výpadkami v príjmoch samospráv, ktoré sú objednávateľmi verejnej dopravy. Dopravcovia vyhlásili, že dali "prednosť" zvýšeniu cien cestovných lístkov pred inými obmedzeniami v doprave. Tie by napríklad znamenali rušenie niektorých liniek, predlžovanie intervalov spojov, viac prestupovaní či oslabenie údržby vozidiel.