04. apr. 2024 o 12:00
jž, Koktejl

František bol cez sviatky v Taliansku, dal si pizzu: Neuveríte, za čo si reštaurácia zaúčtovala 8 eur!

placeholder
František si v Bologni objednal klasickú taliansku pizzu.
Zdroj: Tip/František

Ako by ste reagovali?

Zaujímavosti
04. apr. 2024 o 12:00
František bol cez sviatky v Taliansku, dal si pizzu: Neuveríte, za čo si reštaurácia zaúčtovala 8 eur!

Ako by ste reagovali?

Máte tip? Pošlite nám ho na tip@koktejl.sk

Taliansko patrí počas veľkonočných sviatkov medzi najvyhľadávanejšie destinácie najmä kvôli návšteve Vatikánu. Náš čitateľ František sa spolu s priateľmi tiež rozhodol užiť si pár dní v tejto krásnej krajine, avšak zvolili si mesto Bologna, ktoré sa často zaraďuje v rebríčkoch najbohatších miest Talianska a s tým prichádza aj vysoká úroveň života.

No ukazuje sa označenie najbohatšie mesto aj v jeho gastronómii? František sa vybral do reštaurácie približne 10 minút od úplného centra mesta. Skupina si pochutila na klasickej pizze margherita za cenu 8 eur, ripieno forno za cenu 12 eur, v našom ponímaní akási prekladaná pizza a na pitie mali klasické sýtené nápoje a pivo. Celková suma a fotografie jedla nájdete v galérii.

Čo však môže niektorých prekvapiť, na účtenke sa nachádza aj položka coperto. A čo to vlastne je? Ide o zvyk ešte z čias stredoveku. Je to poplatok za všetko, čo je k samotnému chodu reštaurácie a k jedlu potreba. Ide teda napr. o riad, príbory, poháre, obrus, obrúsok. Niekde je súčasťou aj chlieb a voda pred jedlom. Coperto zahŕňa aj náklady spojené s umývaním riadu, upratovaním, školením personálu, atď.