Máte pre nás zaujímavý tip? Pošlite nám ho na tip@koktejl.sk
Cena cukru, ktorú koncom minulého roka odfotil čitateľ Michal v Modre spustila hotovú lavínu. V miestnom supermarkete totiž zbadal vystavený kryštálový cukor, no pri pohľade na aktuálnu cenu sa mu zatočilo v hlave. "Kilo cukru za 1 euro a 74 centov? Toto som jakživ nevidel," napísal neveriacky.
Odvtedy sa s nami mnohí Slováci podelili o svoje skúsenosti s nákupom tejto žiadanej suroviny, ktorú zákazníci vo veľkom nakupovali najmä pred vianočným pečením. Jožo dokonca poslal fotku z Nemecka, kde ho kilo kryštálového cukru vyšlo na 1,29 eur.
Čitateľka Iveta, ktorá nakupovala v jednom z lacnejších rakúskych supermarketov poslala tamojšiu cenu cukru, ktorá sa vyšplhala o čosi vyššie. Za kilogram priam najdôležitejšej zložky každého vypekania zaplatíte podľa nej u našich susedov 1,49 eur.
Najnovšie sa do redakcie Koktejlu ozvala Slovenka Ľubka, ktorá si zvečnila kryštálový cukor v rovnakom rakúskom reťazci ako Iveta, no išlo o rozdielnu značku. "Našla som lacnejší cukor. Jedno kilo stojí 1,29 eur," upresnila Bratislavčanka, ktorá si bola nakúpiť u našich susedov, pretože to má od rakúskych hraníc iba kúsok.
Treba však povedať že Michalova cena cukru je na Slovensku skôr raritou a ceny za kilo sa u nás taktiež pohybujú od 1,29 eur do 1,49 eur.
Aj rok 2023 bude poznačený energetickou krízou a vysokou infláciou
Rok 2023 bude z pohľadu energetickej krízy a vysokej inflácie pokračovaním roku 2022. Poľnohospodárske a potravinárske podniky budú naďalej riešiť otázku, ako výšku nákladov premietnuť do adekvátnych odbytových cien.
Pokiaľ budú naďalej stúpať výrobné náklady, odbytové ceny poľnohospodárskych produktov a hotových potravín budú musieť ísť hore. Uviedla to pre TASR hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.
Zdôraznila, že na vývoj slovenského agropotravinárstva bude mať v roku 2023 vplyv vojenského konfliktu na Ukrajine, vývoj cien vstupov a komodít, dosahy energetickej krízy a otázka zásobovania potravinami z globálneho pohľadu. Nestabilné trhy už hneď po vypuknutí vojny na Ukrajine podľa nej ukázali, aký synergický efekt vedia spôsobiť v celom výrobnom reťazci potravín a, samozrejme, nielen pri výrobe potravín, ale v každom jednom odvetví hospodárstva.