27. dec. 2023 o 13:00
mob, Koktejl

Český herec odišiel na výlet, krutý návrat domov: Zistil, že mama spáchala samovraždu!

placeholder
Český herec Martin Finger.
Zdroj: Jan Handrejch / Právo / Profimedia

Úspešný český herec sa musel v detstve vyrovnať so psychickými problémami svojej mamy, ktoré neskôr vyústili do jej samovraždy.

Zahraničné promi
27. dec. 2023 o 13:00
Český herec odišiel na výlet, krutý návrat domov: Zistil, že mama spáchala samovraždu!

Úspešný český herec sa musel v detstve vyrovnať so psychickými problémami svojej mamy, ktoré neskôr vyústili do jej samovraždy.

Hviezda trilógie Zahradnictví, novinky Jej telo či seriálu Devadesátky Martin Finger (53) sa chcel stať detektívom a študovať kriminalistiku. Osud však všetko zariadil inak. Jeho dobrý kamarát a kolega Ondřej Sokol (52) mu priniesol prihlášku na DAMU (Divadelná fakulta Akadémie múzických umení v Prahe, pozn. red.) a bolo rozhodnuté.

V detstve bol bavičom a veselá kopa, no dnes je z neho úplne iný človek a netají sa tým, čo spôsobilo jeho osobnostnú premenu. „Čo si pamätám, tak mama bola psychicky chorá. Bolo to väčšinou iba tak na chvíľu a bolo to slabšej povahy. Vtedy jej diagnostikovali depresívnu neurózu, no časom sa jej stavy zhoršovali. Predlžoval sa ten čas, kedy zostávala dom a nemohla do práce,“ hovoril otvorene Finger v relácii CNN Prima News Povídej.

„Pamätám si na chladničku plnú liekov a už keď som bol gymnazista, tak potom už prichádzali tie obdobia, keď som bol sám doma a ona bola hospitalizovaná. Otec ten býval od pondelka do piatku preč, pretože chodil na montáže. Keď som sa dostal na DAMU bola mama na invalidnom dôchodku a postupne chradla. Bolo to stále horšie a horšie,“ doplnil.

Posledný rozhovor

Finger prišiel o milovaného rodiča, keď mal iba 25 rokov. So spolužiakmi z DAMU odišli na tri týždne do Írska a pred odchodom viedol s mamou rozhovor, v ktorom mu povedala, že sa mu v Prahe darí a viac ho nepotrebuje. „To boli jej posledné slová, ktoré mi povedala. Ja som ju ešte utešoval, aby nebláznila," vysvetlil.

Po návrate z cudziny, ale prišla rana. Na záznamníku si našiel odkaz od strýka, že sa jeho mama utopila. „Dlho som stál uprostred kuchyne. Len stál, v hlave prázdno. Potom som povedal svojej budúcej žene Monike, že sa idem okúpať. Vliezol do vane, pustil vodu a začal plakať. Od tej chvíle môj život nebol ako predtým,“ zakončil.