11. apr. 2024 o 05:30
jž, Koktejl

Slovenský športovec († 27) podľahol zákernej rakovine: Mrazivé slová 3 dni pred smrťou!

placeholder
Vo veku 27 rokov zomrel hokejbalista Miroslav Janega. (ilustračné foto).
Zdroj: iStock

O zdravotnom stave pravidelne informoval svojich podporovateľov.

Domáci šport
11. apr. 2024 o 05:30
Slovenský športovec († 27) podľahol zákernej rakovine: Mrazivé slová 3 dni pred smrťou!

O zdravotnom stave pravidelne informoval svojich podporovateľov.

Smutná správa zasiahla najmä fanúšikov Nitry. Vo veku 27 rokov zomrel Miroslav Janega, ktorý bojoval so vzácnou rakovinou, ako prvý informoval hokejový klub Nitra na sociálnej sieti.

"Ešte pred úvodom zápasu máme pre vás smutnú správu. Vo veku 27 rokov zomrel v piatok 5. apríla po statočnom boji s raritným ochorením fanúšik HK Nitra – Miroslav Janega. Aktívny športovec, milovník turistiky, no predovšetkým hokeja, do poslednej sekundy veril, že nad zákernou rakovinou zvíťazí. V mene nášho klubu vyjadrujeme úprimnú sústrasť rodine, priateľom a známym. Česť jeho pamiatke," napísali k snímke zosnulého.

Pod príspevkom sa nakopilo takmer 200 komentárov s vyjadrením úprimnej sústrasti. "HK Nitra, dnes hrajte aj za Mirka, on to nevzdal do poslednej chvíle a vybojoval si pre seba maximálny čas, ktorý mohol. Viem to, pretože som ho podporovala v jeho liečbe rok aj štvrť, podporovala som ho najmä psychicky, takmer dennodenne sme otvorene komunikovali o jeho ťažkej chorobe, vždy som mu v ťažkých chvíľach plných bolesti a utrpenia pripomínala, aby to nikdy nevzdal a viem, že to tak urobil," napísala Andrea pod príspevok.

Miro o svojom zhoršujúcom zdravotnom stave informoval prostredníctvom statusu na sociálnej sieti 9. februára. "Ahojte priatelia, dlho som sa nevyjadroval ohľadom môjho zdravotného stavu, avšak radšej by som sem postoval pozitívne príspevky. Môj stav sa zhoršuje aj napriek všetkej snahe lekárov a ľudí, ktorí mi pomáhajú už skoro rok a pol bojovať s mojou chorobou," napísal srdcervúcu správu 2 mesiace pred svojou smrťou.

Dokonca reagoval aj na smrť Marcela Nemca († 52), ktorý podľahol rakovine slepého čreva. "Častokrát si pred chorými zakrývame oči, len preto lebo si nechceme pripustiť a myslieť si, že niečo také môže stretnúť aj nás. Presne takýto povrchný som bol aj ja, teda do momentu, kým sa mi celý svet nepretočil hore nohami a zrazu nezáležalo na ničom, iba na tom koľko času mi vlastne zostáva," napísal 16. februára na sociálnej sieti.

Podľa informácii portálu ranne.noviny.sk, Janega bojoval so zákernou chorobou od roku 2022. V kostiach mal početné metastázy, zasiahli rameno, ramennú kosť, rebro, hrudnú kosť a panvu. Na svoju liečbu zbieral peniaze prostredníctvom webu na to určeného, kde pravidelne informoval o svojom zdravotnom stave. Celkovo 982 darcov mu poslalo 26 330 eur.

Posledná správa od Janegu bola uverejnená 2. apríla. "Za vyzbierané peniaze som si mohol dovoliť zaplatiť diagnostiku, imunoliečbu, doplnkovú liečbu, bežné doplnky výživy, ktoré sú v mojom prípade nevyhnutnosťou. Ak liečba zaberie budem si môcť dovoliť rehabilitácie, lieky, doplnky. V prípade ak by nezabrala, som ochotný podstúpiť experimentálny typ liečby v zahraničí. Všetko ukáže čas. Momentálne som len na druhej dávke, ktorú som dostal 31. 3. 2023. Ďalšia bude o 3 týždne, a tak ďalej," zneli jeho posledné slová, ktoré adresoval svojim podporovateľom.

Len o 4 dni neskôr pribudla na webe nová aktualizácia. "V mene syna sa ako rodičia chceme poďakovať vám všetkým, ktorí ste Mirkovi pomáhali v boji so zákerným ochorením. Mirko bojoval statočne, ale nakoniec svoj boj prehral. S úctou rodičia," zneli smutné slová.