01. mar. 2023 o 06:00
vmr, TASR, Koktejl

Judita odsúdená za vraždu Tomáša († 16) opustila ústav: Čo robila u starostu Vrútok? FOTO

placeholder
Judita je odsúdená za vraždu Tomáša.
Zdroj: Facebook

Odsúdená Judita opustila brány Ústavu na výkon trestu odňatia slobody pre mladistvých v Sučanoch.

Slovensko
01. mar. 2023 o 06:00
Judita odsúdená za vraždu Tomáša († 16) opustila ústav: Čo robila u starostu Vrútok? FOTO

Odsúdená Judita opustila brány Ústavu na výkon trestu odňatia slobody pre mladistvých v Sučanoch.

Dnes už 20-ročná Judita zo Žiliny si vo väzení odpykáva 12-ročný trest za brutálnu vraždu kamaráta a spolužiaka Tomáša († 16), ktorý zomrel v byte, kde bývala Judita, po tom, čo utŕžil niekoľko bodných rán nožom. Juditu však koncom januára zachytili na fotografiách mimo budovy ústavu na výkon trestu odňatia slobody, konkrétne vo Vrútkach. Čo tam robila?

Judita spolu s ostatnými spoluväzenkyňami opustila ústav z edukačného dôvodu. Odsúdeným bola umožnená prehliadka vybraných priestorov mestského úradu vo Vrútkach, mestskej polície, mohli si vyskúšať ako sa hlasuje v mestskom zastupiteľstve a na záver si mohli pozrieť pamätnú izbu spisovateľky Hany Zelinovej, ktorá sa nachádza na mestskom úrade.

Odsúdené na mestskom úrade prijal primátor Vrútok Branislav Zacharides. Prišli inteligentné dievčatá, ktoré sa zaujímali o všetko. Kládli otázky, jedna z nich si dokončuje aj vzdelanie,“ uviedol Zacharides pre Nový Čas.

Áno, všimol som si, ale ja som to neriešil. Všetky sa zaujímali a boli veľmi milé. Mali kopu otázok a my sme odpovedali,“ reagoval na Juditu náčelník mestskej polície Emil Masnica.

Odsúdili ju na 12-ročný trest

Krajský súd (KS) v Žiline potvrdil v roku 2021 vtedy 18-ročnej Judite K. za obzvlášť závažný zločin vraždy nepodmienečný trest odňatia slobody na 12 rokov a štyri mesiace. Podľa obžaloby mala zavraždiť 16-ročného spolužiaka Tomáša 16. mája 2019 v jednom z bytových domov na sídlisku Vlčince v Žiline.

"KS v Žiline zamietol odvolania obžalovanej, jej zákonných zástupcov a sestry ako nedôvodné. Riadny opravný prostriedok proti rozhodnutiu KS v Žiline nie je prípustný," informovala hovorkyňa krajského súdu Anna Dudová Záborská.

Podľa Jána Halagana, splnomocneného zástupcu matky zavraždeného Tomáša, odvolací súd zamietol odvolanie obžalovanej a jej zákonných zástupcov. „S tým, že sa v podstate stotožnil s rozhodnutím prvostupňového súdu. Súd uznal Juditu vinnou tak, ako pôvodne rozhodol aj okresný súd (OS). Voči rozhodnutiu opravný prostriedok nie je, čiže obhajcovia môžu podať mimoriadny opravný prostriedok, a to dovolanie. Rozsudok OS nadobudol právoplatnosť uznesením KS," povedal Halagan.

"Neviem sa s tým zmieriť. Verili sme v spravodlivosť, zákonnosť, a nedostalo sa nám jej. Poradíme sa a určite podnikneme nejaké kroky na obranu. Sú tam zásadné procesné pochybenia, sú tam dôkazy svedčiace jednoznačne v Juditin prospech a dokazujú jej nevinu," uviedol otec odsúdenej Judity.