25. dec. 2023 o 10:00
mob, ČTK, Koktejl

Trávníček spomína na rozprávkovú Popolušku: Na Šafránkovej ho dodnes mrzí jedna vec!

placeholder
Libuše Šafránková a Pavel Trávníček v rozprávke Tri oriešky pre Popolušku.
Zdroj: reprofoto/ film Tri oriešky pre Popolušku

Kultová rozprávka oslavuje 50 rokov.

Zahraničné promi
25. dec. 2023 o 10:00
Trávníček spomína na rozprávkovú Popolušku: Na Šafránkovej ho dodnes mrzí jedna vec!

Kultová rozprávka oslavuje 50 rokov.

Filmová rozprávka Tri oriešky pre Popolušku režiséra Václava Vorlíčka († 88) mala v československých kinách premiéru 16. novembra 1973 a diváci ju mohli v televízii vidieť už na ďalšie Vianoce v roku 1974. Popoluška zaznamenala úspech tiež u zahraničných divákov, najmä v Nemecku, kde sa stala obľúbeným vianočným filmom.

Tri oriešky pre Popolušku sú s komédiou Sám doma najobľúbenejšími vianočnými filmami Nemcov, ukázal minuloročný prieskum medzi dospelými pre rozhlasovú stanicu MDR Jump. Koprodukčnú snímku odvysielali v roku 2020 rôzne nemecké televízie vo vianočnom čase aj okolo sviatkov najmenej 19-krát.

Zámok Moritzburg neďaleko Drážďan, kde pred polstoročím nakrúcali mimoriadne úspešné filmové spracovanie Popelky, každoročne organizuje výstavy venované tejto rozprávke. Pred dvoma rokmi tam nemecké zájazdové divadlo Landesbühnen Sachsen uskutočnilo aj niekoľko muzikálových predstavení.

Hlavnými predstaviteľmi kultového filmu sa stali Pavel Trávníček (73) a Libuše Šafránková († 68) a práve rozprávkového princa mrzí, že jeho herecká kolegyňa si silu tejto snímky, hlavne v Nemecku, neuvedomovala.

Vo svojom vnútri bola veľmi, veľmi skromnučká. Myslím, že dnes by sme ju prehovorili a určite by tu bola s nami a bola by ľúbezná, pretože ona ani iná nevedela byť. Taká Popoluška na rodí raz za 100 rokov,“ povedal Trávniček pre český Blesk, ktorý s ním rozbil rozhovor práve na výstave v Moritzburgu.