18. aug. 2023 o 13:00
žani, Koktejl

Posmrtné zárobky maestra Gotta († 80) šokujú: Astronomická čiastka, z ktorej sa vám zatočí hlava!

placeholder
Koncert Karla Gotta v Košiciach v Steel Aréne 17. októbra 2012.
Zdroj: TASR

Už to budú štyri roky, čo odišiel do umeleckého neba.

Zahraničné promi
18. aug. 2023 o 13:00
Posmrtné zárobky maestra Gotta († 80) šokujú: Astronomická čiastka, z ktorej sa vám zatočí hlava!

Už to budú štyri roky, čo odišiel do umeleckého neba.

Karel Gott tu za sebou zanechal desaťtisíce fanúšikov a tiež svoju rodinu. O najbližších sa však legenda "stará" po finančnej stránke aj po smrti. Za desaťročia kariéry si Gott vybudoval meno, aké v okolitých končinách nemá obdoby. Milujú ho Česi, Slováci i Nemci. Jeho popularita je stále ohromná, o čom svedčia aj astronomické zisky.

Denník Aha! odhalil, že do konca minulého roka to bolo viac ako 96 miliónov českých korún (takmer 4 milióny eur). Na Gotta sa mnohí pozerali ako na stroj na peniaze. Tok sa nezastavil ani po jeho skone, čo dokazujú aj zisky spoločnosti Karel Gott Agency, ktorú založil s manželkou. Ivana Gottová sa aj naďalej stará o jeho umeleckú pozostalosť a nezaháľa.

Do kín prišiel film Karel a v roku 2021 vyšla spevákova autobiografia s názvom "Má cesta za štěstím". Na knižku sa fanúšikovia len tak vrhli a zarobila nemalé peniaze. Minulý rok zorganizovala vdova spomienkový koncert, na ktorom vystúpili špičkoví umelci. Predviedla sa tam tiež spevákova dcéra Charlotte Elly. S Darou Rolins si zaspievala hit Zvonky štěstí.

Ďalšia novinka potešila len nedávno. Fanúšikovia si môžu opäť vypočuť zamatový hlas legendárneho Gotta. V živom vysielaní Českého rozhlasu predstavili dvojminútovú ukážku hlasu maestra vytvorenú umelou inteligenciou. Premiéra projektu "Karel Gott navždy" sa uskutočnila v predvečer nedožitých 84. narodenín miláčika národa.

"Verím, že Karel (Gott) by tento projekt podporil, on vždy rád ľudí prekvapoval," povedala Gottová. "Pamätám sa, že raz sa prihlásil do súťaže o najlepšiu imitáciu Karla Gotta, tak by sa pustil aj do súboja s umelou inteligenciou," dodala.