18. jún. 2023 o 06:00
vmr, TASR, ČTK, Koktejl

Slovenka Katarína sa zúčastnila súkromnej párty Rammsteinu: Poviem vám, čo sa tam dialo!

placeholder
Frontman skupiny Rammstein Till Lindemann.
Zdroj: Profimedia

Exkluzívne prehovorila pre Koktejl.sk.

Slovensko
18. jún. 2023 o 06:00
Slovenka Katarína sa zúčastnila súkromnej párty Rammsteinu: Poviem vám, čo sa tam dialo!

Exkluzívne prehovorila pre Koktejl.sk.

Nemecká metalová kapela Rammstein má v súčasnosti na krku obrovský škandál, ktorý obletel celý svet. Jedna z fanúšičiek totiž obvinila frontmana skupiny Tilla Lindemanna zo sexuálneho napadnutia na after párty po jednom z koncertov, kde sa dostanú len tí vyvolení. Obvinenia sú veľmi vážne a už sa nimi začala zaoberať aj samotná prokuratúra.

Skupina Rammstein má množstvo fanúšikov aj na Slovensku a jednou z nich je aj Katarína, ktorá mala takisto tú možnosť zúčastniť sa after párty, no nie tej istej, na ktorej malo k incidentu dôjsť.

Katarína exkluzívne prehovorila pre portál Koktejl.sk o tom, čo sa na súkromnej akcii dialo a ako celú vážnu kauzu vníma ona. Katarína má podľa jej slov s účasťou na párty skupiny Rammstein odlišnú skúsenosť.

Ako si sa dostala na after párty skupiny Rammstein?

Ja som sa dostala na afterku cez kamaráta, bubeníka z jednej známej kapely...on je kamarát s bubeníkom z Rammsteinu...dostala som VIP lístky a bolo tam pozvanie aj na afterku...každý, kto mal takýto lístok, mohol ísť na after párty.

Zúčastnila si sa tejto akcie iba raz alebo viackrát?

Áno, bola som na ich afterke niekoľkokrát....a som za to vďačná....Bol tam Dj, drinky, pozvaní hostia, koľkokrát aj rodinní príslušníci Rammsteinu...nič neobvyklé. Všetci sme sa tam bavili, smiali, kecali, popíjali...bežné veci, čo sa na párty dejú. Keď milujete nejakú kapelu a máte možnosť s ňou v kľude pokecať....to je najviac! Ja som za to vďačná! Bol to pre mňa zážitok na celý život a vlastne splnený sen.

Kde sa after párty organizovali?

Vždy to bolo v priestoroch štadióna, kde sa koncert odohrával.

Stretla si sa osobne aj s frontmanom skupiny Tillom Lindemannom? Rozprávali ste sa?

Áno, s Tillom som sa stretla viackrát osobne a je to úžasný človek a veľký gentleman. Je vtipný.

Čo si myslíš o prípade ženy, ktorá ho obviňuje zo sexuálneho napadnutia?

Neverím tomu... skôr si myslím, že ona chcela niečo od Tilla a asi ju odmietol....Neverím tomu, čo rozpráva...ja som videla, ako sa Till správa. Žiadne drogy tam nikto nikomu do drinkov nedával... všetci, čo ma poznajú, vedia, že ja som veľmi proti drogám. To, že má Till texty a básne, aké má, je jedna vec, no nezabúdajme, že je to umelec, ale robiť z neho sexuálneho násilníka, čo potrebuje zdrogovať fanynky....to určite nie! Ani nie je na to odkázaný. Ja ostro odsudzujem násilie na ženách, tomuto však neverím.

Vážne obvinenie zo sexuálneho napadnutia

Írska fanúšička, ktorá sa zúčastnila na koncerte nemeckej skupiny Rammstein v litovskom Vilniuse, v sérii príspevkov na sociálnej sieti Twitter túto kapelu obvinila, že bola na jej súkromnom večierku úmyselne zdrogovaná a stala sa zrejme i terčom sexuálneho napadnutia. Informoval o tom v pondelok litovský portál LRT.lt.

V prípade obete ide o 24-ročnú Írku, ktorá na Twitteri vystupuje pod menom Shelby Lynnová. Ráno po koncerte, ktorý sa odohral ešte 22. mája, zverejnila fotografie svojho tela s modrinami a frontmana skupiny Tilla Lindemanna obvinila, že ju mal sexuálne napadnúť. Kapela to odmietla.

Lynnová v niekoľkých príspevkoch opísala, že bola skupinou pozvaná na súkromný večierok, pričom sa už po požití niekoľkých nápojov, ktoré jej boli ponúknuté, cítila „nezvyčajne intoxikovaná“. Neskôr nadobudla podozrenie, že v alkoholických nápojoch boli drogy.

Na daný večierok bola pozvaná spolu s niekoľkými ďalšími fanúšičkami, pričom svoje mobilné telefóny museli nechať vonku pred miestnosťou, cituje Lynnovú portál. Írku mal následne niekto vziať do malej miestnosti za pódiom s tým, že sa s ňou chce stretnúť frontman Lindemann.

„Do tej miestnosti by sa možno zmestili štyria ľudia, bola úzka ako skúšobná kabínka v nejakom obchode,“ napísala. Keď tam za ňou prišiel Lindemann, hneď mu podľa vlastných slov oznámila, že s ním nehodlá mať sex. Frontman skupiny Rammstein následne z miestnosti odišiel s tým, že mu to bolo prisľúbené. Lindemann mal údajne na ženu kričať a reagoval nahnevane, uviedol litovský portál.

Lynnová, ktorá sa potom na večierok vrátila, si až nasledujúce ráno v hoteli uvedomila, že si časť noci presne nepamätá a na svojom tele spozorovala modriny a podliatiny, čo vzápätí nahlásila litovskej polícii. Írka vo svojich príspevkoch uviedla, že polícia incident vyšetruje. Podľa predstaviteľov litovskej polície Lynnová trestné oznámenie nepodala, spolupracuje však s políciou v záujme objasnenia okolností incidentu.

Po príchode polície boli už na mieste aj záchranári, keďže sa Lynnová sťažovala na búšenie srdca, zimnicu a vracanie; nedokázali však bezprostredne zistiť, či bola žena skutočne zdrogovaná. Lynnová v jednom zo svojich príspevkov obvinila litovskú políciu, že ju odmietla riadne vypočuť. Organizátori koncertu vo Vilniuse uviedli, že o incidente „nemajú vedomosť“, pripustili však, že niektoré priestory boli rezervované exkluzívne pre členov kapely a organizátori tam nemali prístup.

Hudobné vydavateľstvo dáva od skupiny ruky preč

Jedno z najväčších hudobných vydavateľstiev na svete Universal Music vo štvrtok oznámilo, že v súvislosti s obvineniami, ktorým v súčasnosti čelí nemecká skupina Rammstein, "až do odvolania pozastavila marketingové a propagačné aktivity k nahrávkam kapely".

"Obvinenia voči Tillovi Lindemannovi nás šokovali a najviac si vážime ženy, ktoré sa v tomto prípade tak odvážne verejne vyjadrili. Sme presvedčení, že úplné objasnenie týchto obvinení, aj zo strany úradov, je nevyhnutné a je aj v záujme celej kapely. Po zverejnení obvinení sme dočasne pozastavili marketingové a propagačné aktivity k nahrávkam kapely," uvádza sa vo vyhlásení Universal Music.

Reakcia speváka

Spevák kapely Rammstein Till Lindemann prostredníctvom svojich novo najatých právnikov odmietol obvinenia z nevhodného správania voči ženám. Ohlásil tiež, že podnikne právne kroky voči jednotlivým osobám, informovala agentúra DPA.

Niekoľko žien v uplynulých dňoch 60-ročného Lindemanna obvinilo z nevhodného správania. Ženy tvrdili, že na večierkoch po koncertoch si na nich spevák s pomocou takzvanej tekutej extázy alebo alkoholu vynucoval sexuálne akty.

"Na sociálnych sieťach, najmä na instagrame, twitteri a youtube rôzne ženy voči nášmu mandantovi vzniesli závažné obvinenia," uviedli berlínski právnici Simon Bergmann a Christian Schertz. "Opakovane tak tvrdili, že na koncertoch Rammsteinu boli s pomocou tekutej extázy, prípadne alkoholu omámené, aby sa náš mandant na nich mohol dopustiť sexuálnych aktov. Tieto obvinenia sú bez výnimky nepravdivé," stojí vo vyhlásení.

V Rakúsku a Švajčiarsku volajú po zrušení koncertov

Organizácie na ochranu ženských práv aj politickí predstavitelia v Rakúsku a Švajčiarsku volajú po zrušení plánovaných koncertov skupiny Rammstein.

Podľa agentúry APA sa vládni Zelení v Rakúsku vyslovili za zrušenie oboch koncertov, ktoré sa majú konať 26. a 27. júla na viedenskom štadióne Ernsta Happela. "Usporiadateľom musí byť po tom, čo tieto závažné obvinenia vošli do známosti, jasné, že koncert tejto skupiny nie je bezpečným miestom pre ženy. Kým obvinenia nebudú bezozbytku objasnené, musia byť tieto koncerty vo Viedni zrušené," povedala predstaviteľka Zelených vo Viedni Viktoria Spielmannová.

Redakcia Koktejl.sk tvrdo odsudzuje násilie na ženách a verí v spravodlivé vyšetrenie celého incidentu príslušnými orgánmi.