25. dec. 2023 o 04:00
Famous.cz, Koktejl

Aké jedlá konzumuje na Vianoce britská kráľovská rodina? Deti s dospelými pri stole nesedia!

placeholder
Kráľovská rodina v koncertnej sále Royal Albert Hall.
Zdroj: TASR/AP

Aké sú kráľovské vianočné tradície?

Celebrity
25. dec. 2023 o 04:00
Aké jedlá konzumuje na Vianoce britská kráľovská rodina? Deti s dospelými pri stole nesedia!

Aké sú kráľovské vianočné tradície?

Bývalý šéfkuchár britskej kráľovskej rodiny potvrdil, ako veľmi tradičné je vianočné jedlo a dezert na stole hláv Spojeného kráľovstva. Darren McGrady poodhalil, že rodina Karola III. sa drží tradície nemeckej a rozbaľuje darčeky na Štedrý večer, v jedle sú zas veľmi britskí a nechýba moriak a puding.

Britskí králi a kráľovné oslavujú Vianoce od čias Viktórie na zámku Sandringham. Darren McGrady tam varil pre kráľovskú rodinu pätnásť rokov a servíroval jedlo všetkým od zosnulej kráľovnej Alžbety II. až po princeznú Dianu.

„Každý rok to bolo rovnaké jedlo. Sú vlastne nudní, pokiaľ ide o sviatky. Nepripravujú šunku ani nič iné, len tradičného moriaka. Robili sme troch moriakov pre kráľovnú a jej rodinu v kráľovskej jedálni, jedného pre detskú jedáleň a potom ďalší pre asi sto zamestnancov, takže všetci mali vianočný obed,“ odhalil McGrady a potvrdil, že deti nesedia pri stole s dospelými ani na Štedrý večer. Táto tradícia sa drží aj od čias kráľovnej Viktórie.

„Moriak sa podáva so zemiakovou kašou a pečenými zemiakmi, gaštanovou alebo šalviovou a cibuľovou plnkou, brusnicovou omáčkou a chlebovou omáčkou. Zelenina zahŕňa ružičkový kel, mrkvu a pečený pastinák. Po hlavnom chode nasleduje tradičný domáci vianočný puding zdobený cezmínou a zaliaty brandy. Prináša sa flambovaný ešte horiaci do hlavnej sály,“ odhalil McGrady.

Rodina zosnulej Alžbety II. potom väčšinou popíjala koktaily z ginu a dubonetu alebo niekedy nemecký Tramín koreňový.