27. dec. 2025 o 19:00
Miloš Audi, Koktejl

Neurológovia varujú: Pozor na príjem TÝCHTO 3 populárných potravín! Môžu spôsobiť demenciu

placeholder
Zdravie mozgu je pre celkové fungovanie tela kľúčové. (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

Radšej sa im vyhnite.

Zdravie
27. dec. 2025 o 19:00
Neurológovia varujú: Pozor na príjem TÝCHTO 3 populárných potravín! Môžu spôsobiť demenciu

Radšej sa im vyhnite.

Odborníci odhalili tri potraviny, ktoré sú veľmi zlé pre vaše zdravie a môžu súvisieť s rozvojom demencie. Upozornili, že sú plné nezdravých látok, ktoré negatívne pôsobia na funkciu mozgu. Ako informoval portál Unilad, namiesto toho odporúčajú formu stravovania, ktorá podľa štúdií výrazne znižuje riziko tohto ochorenia.

  • Odborníci poukázali na potraviny, ktoré majú zlý vplyv na váš mozog.
  • Tvrdia, že ich pravidelná konzumácia môže zvyšovať riziko demencie.
  • Strava bohatá na antioxidanty môže chrániť mozgové bunky pred poškodením.

Sladené sýtené nápoje

Neurológ Shaheen Lakhan uviedol, že pre vysoký obsah cukru môžu byť sladené nápoje jednou z najhorších látok pre váš mozog. "Postupom času orgán prichádza o palivo, ktoré potrebuje na fungovanie, čo vedie k predčasnej demencii a mŕtviciam. Veľké množstvo cukru spôsobuje aj zápal mozgu, podráždenosť, zlú náladu a poruchy spánku," naznačil.

Niektoré potraviny nie sú vhodné pre váš mozog. (ilustračné foto)
Niektoré potraviny nie sú vhodné pre váš mozog. (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

Margarín

Mnohí ľudia si myslia, že pravé maslo nie je vhodnou voľbou pre zdravie. Hoci obsahuje veľa tukov, margarín má oveľa horšie účinky, a to z dôvodu transmastných kyselín, ktoré zvyšujú hladinu zlého cholesterolu. "Často počúvame, že tieto látky nie sú dobré pre srdce a cievy. To isté platí aj pre mozog. Jedna štúdia zistila, že dospelí s najvyššou hladinou transmastnej kyseliny v krvi mali vyššie riziko rozvoja demencie. Je preto lepšie používať pravé maslo," povedala doktorka Shae Datta.

Hranolky

Aj keď si každý z nás raz za čas dopraje hranolky, podľa odborníka Pedrama Navaba môže táto potravina s vysokým obsahom tuku poškodzovať cievy. "Strava, ktorá zahŕňa takéto tučné jedlá, môže mať negatívny vplyv na mozog a spôsobiť kognitívne poruchy. Znižuje funkčnosť hematoencefalickej bariéry (BBB) a vedie k poškodeniu neurónov v hipokampe, časti mozgu, ktorá je kľúčová pre učenie a pamäť," varoval.

Hoci existujú protichodné názory o tom, ako naša strava súvisí s rozvojom demencie, mnohí odborníci veria, že dodržiavanie stredomorskej stravy môže prospievať funkcii mozgu. "Jedným z dôvodov je jej vysoký obsah antioxidantov z ovocia a zeleniny. Tie môžu pomôcť chrániť pred poškodeniami mozgových buniek spojenými s Alzheimerovou chorobou. Výskum naznačuje, že to môže byť užitočné na udržanie pamäti," prezradili s tým, že dodržiavanie tejto stravy môže znížiť riziko demencie až o 23 percent.