09. feb. 2024 o 18:00
NK, Koktejl

Odborník prezradil, ako môžete odhaliť cukrovku: Stačí sa pozrieť na svoju pokožku!

placeholder
Dermatológ tvrdí, že existuje jeden znak, ktorý môže odhaliť, že s hladinou cukru nie je niečo v poriadku. (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

Koža na rukách a nohách by vám mohla prezradiť, či máte cukrovku.

Zahraničie
09. feb. 2024 o 18:00
Odborník prezradil, ako môžete odhaliť cukrovku: Stačí sa pozrieť na svoju pokožku!

Koža na rukách a nohách by vám mohla prezradiť, či máte cukrovku.

Podľa dermatológa sa na vašej pokožke môže objaviť nenápadný signál, ktorý môže naznačovať vysokú hladinu cukru v krvi - a teda, že môžete mať cukrovku-, informoval Mirror.

Doktor Jeremy Brauer, dermatológ z New Yorku, pre HuffPost povedal, že štruktúra pokožky človeka je výpoveďou dobrého alebo zlého zdravia pokožky a existuje jeden znak, ktorý si často všíma na rukách a nohách ľudí, ktorý môže byť jasným znakom toho, že s hladinou cukru nie je niečo v poriadku.

Zhrubnutá alebo opuchnutá koža môže byť príznakom cukrovky. Tento stav sa podľa odborníkov nazýva digitálna skleróza a je spôsobený vysokým krvným tlakom.

"Zvyčajne sa to objavuje na prstoch rúk a nôh a je tiež bežné, že tieto oblasti majú zníženú citlivosť," povedali odborníci.

Jedným z najneobvyklejších príznakov cukrovky 2. typu, s ktorými sa ľudia môžu stretnúť, je svrbenie genitálií, ktoré môže postihovať mužov aj ženy. Ak ste sexuálne aktívni, môžete si myslieť, že to má na svedomí pohlavne prenosná choroba. Ak ste sa však nechali vyšetriť a môžete to vylúčiť, môže to byť práve príznak cukrovky.

Diabetes.co.uk tvrdí, že svrbenie genitálií môže byť príznakom, pretože u ľudí s týmto ochorením sa zvyšuje hladina glukózy v krvi, čo vytvára ideálne podmienky na rast kvasiniek, čím sa zvyšuje pravdepodobnosť vzniku kvasinkovej infekcie v oblasti genitálií.

"Diabetes môže tiež spôsobiť vyšší obsah glukózy v moči - ďalšie mimoriadne vhodné miesto pre kvasinky," uvádza stránka.

Podľa NHS (britská Národná zdravotná služba, pozn. red.) medzi ďalšie príznaky cukrovky 2. typu patria:

  • Častejšie močenie
  • Pocit neustáleho smädu
  • Pocit veľkej únavy
  • Chudnutie bez toho, aby ste sa o to snažili
  • Dlhšie hojenie rezných rán alebo poranení
  • Rozmazané videnie

Ak máte niektorý z príznakov alebo sa obávate, že máte vyššie riziko vzniku cukrovky 2. typu, mali by ste navštíviť lekára. Čím skôr sa cukrovka diagnostikuje a začne sa s liečbou, tým lepšie, pretože včasná liečba znižuje riziko ďalších zdravotných problémov.