07. feb. 2024 o 19:00
izabela, Koktejl

4 desivé spôsoby ako chrápanie môže viesť k vážnym ochoreniam: Na toto si dajte pozor!

placeholder
Chrápanie je jedným z príznakov nepríjemnej choroby. (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

Je to viac než len bežná nepríjemnosť.

Zaujímavosti
07. feb. 2024 o 19:00
4 desivé spôsoby ako chrápanie môže viesť k vážnym ochoreniam: Na toto si dajte pozor!

Je to viac než len bežná nepríjemnosť.

Hoci mnohí považujú chrápanie za obyčajnú nepríjemnosť, môže mať katastrofálne následky na zdravie človeka, informuje denník The Mirror. Podľa Britskej asociácie pre chrápanie a spánkovú apnoe chrápe približne 30 miliónov Britov. Avšak v súvislosti so stavmi, ako sú srdcové ochorenia a prasknuté cievy, ktoré sú spojené s nepríjemnými zvukmi, ide o viac než len "bežnú nepríjemnosť", ale o samostatný problém, ktorý spôsobuje nižšiu hladinu kyslíka.

Chrápanie je často príznakom škodlivých stavov, ako je napríklad obštrukčná spánková apnoe, ktorá postihuje každého ôsmeho človeka. Spája sa aj s niekoľkými smrteľnými ochoreniami, ako je vysoký krvný tlak a cukrovka 2. typu.

Prasknuté cievy

Vedci intenzívne pracujú na tom, aby odhalili všetky potenciálne vedľajšie účinky chrápania. V časopise The Lancet Regional Health preskúmali údaje od viac ako 82 000 dospelých v Číne. Analýzou ich DNA vedci odhalili, či majú genetickú pravdepodobnosť chrápať a ako to súvisí s tým, koľko z nich utrpelo mŕtvicu. Nakoniec dospeli k záveru, že chrápanie zvyšuje riziko mŕtvice spôsobenej zablokovanými a prasknutými cievami.

Počas desiatich rokov utrpelo mozgovú príhodu neuveriteľných 19 623 účastníkov, z toho 11 483 prípadov ischemickej mozgovej príhody, ktorá vzniká zablokovaním prietoku krvi do mozgu. Okrem toho 5710 ľudí malo hemoragickú mŕtvicu, ktorá vzniká, keď praskne tepna v mozgu a začne krvácať. Chrápači oveľa častejšie trpeli oboma verziami mŕtvice.

Ochorenia srdca

Ochorenia srdca predstavujú pre chrápajúcich ľudí obrovský problém. V štúdii uverejnenej vo vedeckom časopise Sleep sa analyzovalo 2320 dospelých osôb v priebehu desiatich rokov s priemerným vekom 74 rokov.

Akademici rozdelili účastníkov do troch skupín: ľudia, ktorí nechrápali, ale boli ospalí, chrápajúci, ktorí neboli ospalí a chrápajúci, ktorí boli ospalí. Ich experiment odhalil, že tí, ktorí chrápali a cítili sa počas dňa unavení, mali o 46 % vyššiu pravdepodobnosť, že budú mať problém so srdcovými ochoreniami.

Vysoký krvný tlak

Súvislosť medzi vysokým krvným tlakom a spánkovým apnoe je vo vedeckej komunite dobre zdokumentovaná. Výskumníci však prekvapivo málo skúmali samotný vplyv chrápania. Profesor Habibolah Khazaie z Kermanshah University of Medical Sciences v Iráne však publikoval svoje zistenia v časopise Journal of International Medical Research.

Akademické pracovisko sledovalo chrápanie, apnoe a krvný tlak u 181 dospelých osôb s priemerným vekom 49 rokov. Ich zistenia dokázali, že chrápajúci ľudia mali oveľa vyššiu pravdepodobnosť, že budú trpieť vysokým krvným tlakom a mali vysokú pravdepodobnosť nadváhy.

Diabetes 2. typu

Juhokórejskí vedci publikovali v časopise Diabetes & Metabolism Journal výskum, v rámci ktorého merali chrápanie u 3948 dospelých osôb, ktoré netrpeli srdcovým ochorením. Ich predpokladom bolo zistiť, či existuje súvislosť medzi chrápaním a cukrovkou 2. typu. Ich predpovede sa ukázali ako správne.

Pri sledovaní hladiny cukru v krvi mali účastníci s najhorším chrápaním až o 84 % vyššiu pravdepodobnosť, že budú mať prediabetes, ktorý sa vyskytuje pred cukrovkou 2. typu. Ich šanca bola viac ako dvojnásobná v porovnaní so šancou ľudí, ktorí nechrápali.