06. feb. 2024 o 20:00
emd, Koktejl

Obávate sa vzniku Alzheimerovej choroby? Pozorne si všímajte tieto 3 včasné príznaky!

placeholder
Včasná diagnostika vám môže uľahčiť priebeh liečby vážneho ochorenia. (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

Odborník na mozog poukázal na tri prvotné príznaky choroby.

Zaujímavosti
06. feb. 2024 o 20:00
Obávate sa vzniku Alzheimerovej choroby? Pozorne si všímajte tieto 3 včasné príznaky!

Odborník na mozog poukázal na tri prvotné príznaky choroby.

Robert Love, odborník na mozog z USA, sa podelil o tri varovné signály toho, že sa u niekoho môže rozvinúť demencia. Denník Mirror píše, že poznať tieto prekvapivé skoré príznaky je dôležité pre rýchle stanovenie diagnózy a liečby, ktorá pomôže spomaliť Alzheimerovu chorobu.

"Kľúčom k zastaveniu alebo prevencii Alzheimerovej choroby je jej včasné zachytenie alebo zachytenie ešte pred jej začiatkom. Čím skôr začnete s preventívnym programom, tým je väčšia šanca zabrániť Alzheimerovej chorobe a zvrátiť stratu pamäti spojenú s Alzheimerovou chorobou," vysvetlil.

Robert Love upozornil, že jedným z príznakov je, keď nechávate svoje veci na zvláštnych miestach. "Nie je to len nesprávne umiestňovanie vecí, ale aj odkladanie vecí na zvláštne miesta, takže nájdete kľúče od auta tam, kde sa kľúče od auta neodkladajú, alebo máte telefón pod vankúšom, alebo niečo podobné," uvádza.

Ľudia s Alzheimerovou chorobou môžu byť odrazu menej spoločenskí, nechcú sa stretávať so svojimi priateľmi, rodinou alebo sa menej zapájajú do spoločenských aktivít. Podľa odborníka je to dôležitý včasný varovný príznak.

Medzi posledný včasný príznak, ktorý si treba všimnúť, patria zmeny nálady. "Alzheimerova choroba sa netýka len myslenia. Alzheimerova choroba je aj o nálade," povedal. Neurovedec vysvetlil, že tento príznak vás môže prekvapiť, pretože si málokto uvedomuje, že by mohol byť znakom toho, že sa jeho myseľ rozpadá.

Medzi ďalšie bežné príznaky Alzheimerovej choroby patria:

  • strata pamäti,
  • ťažkosti so sústredením,
  • ťažkosti s vykonávaním každodenných úloh, ako napríklad zmätok pri hľadaní správnych mincí pri nakupovaní,
  • problémy udržať rozhovor alebo nájsť správne slovo,
  • zmätok v čase a priestore,
  • zmeny nálady.

Tieto príznaky sú často mierne a môžu sa zhoršovať len veľmi postupne. Často sa označujú ako "mierna kognitívna porucha" (MCI), pretože príznaky nie sú dostatočne závažné na to, aby sa diagnostikovala demencia.