26. apr. 2023 o 21:00
TASR, Koktejl

Dráma až do konca! Humenné bude nováčikom extraligy, Žiline znova ostali oči pre plač

placeholder
Radosť Jána Ťavodu (Humenné).
Zdroj: TASR

Hokejisti Humenného si vybojovali historický postup do slovenskej extraligy.

Domáci šport
26. apr. 2023 o 21:00
Dráma až do konca! Humenné bude nováčikom extraligy, Žiline znova ostali oči pre plač

Hokejisti Humenného si vybojovali historický postup do slovenskej extraligy.

V rozhodujúcom siedmom zápase finálovej série play-off Slovenskej hokejovej ligy zvíťazili na ľade Žiliny 3:2 po predĺžení a samostatných nájazdoch. O ich postupe rozhodol obranca Martin Lenďák. V najvyššej slovenskej súťaži by mali nahradiť Prešov, ktorý obsadil v sezóne 2022/2023 posledné 12. miesto.

Žilinčanom sa ani na tretí pokus nevydaril návrat do extraligy. Pred dvoma rokmi vo finálovej sérii podľahli Spišskej Novej Vsi, vlani neuspeli v baráži s extraligovým Liptovským Mikulášom. Humenné nadviazalo na víťazstvo nad Žilinou z finále Slovenského pohára. Na ceste za postupom do extraligy obsadilo v základnej časti 3. miesto a v play off postupne zdolalo Modré Krídla (4:2), Martin (4:2) a napokon aj Žilinu.

SHL - play-off finále (7. zápas):

VLCI ŽILINA - HC 19 HUMENNÉ 2:3 PP A SN (1:0, 0:0, 1:2, 0:0 - 0:1)

Góly: 7. J. Sýkora, 49. Mráz (Koyš, Šidlík) – 48. Trandin (Ťavoda), 55. Safaralejev (Trandin, Frič), rozh. náj. Lenďák

/stav série 3:4, Humenné postúpilo do extraligy/

 

Rozhodovali: Baluška, D. Konc st. - Knižka, Gegáň, bez vylúčených, 5036 divákov

 

Zostavy:

Žilina: Romančík - Novák, Sloboda, Šidlík, Pohl, Pacalaj, Růžička, Pišoja, Nahálka - Varga, Halama, Melcher - Macek, Mráz, Koyš - Rehák, Paukovček, Sýkora - Lopušan, Jakubík, Tibenský

Humenné: Durný - Lenďák, Novota, Novický, Pulščák, Ťavoda, Kudin, Zekucia Jacko - Lačný, Vrábeľ, Vaško - Horvát, Krajňák, Borov - Legalin, Trandin, Safaralejev - Frič, Markuš, Ragan

V rozhodujúcim zápase finálovej série išli v 7. minúte do vedenia Žilinčania, keď Sýkora prekonal brankára Durného po individuálnej akcii - 1:0. Žilinčania sa snažili aj o druhý gól, no šance na skórovanie mali aj hostia. „Vlkom“ vydržal tesný náskok do 48. minúty, keď Trandin tečoval strelu Ťavodu - 1:1. Už o 48 sekúnd však Mráz vrátil domácim tesný náskok, keď využil zaváhanie obrany Humenného.

Ani tento náskok však Žilinčania neudržali, keďže Safaralejev v 55. minúte prestrelil Romančíka a poslal zápas do predĺženia. V ňom rozhodujúci gól nepadol a v následných samostatných nájazdoch sa na gól čakalo do štvrtej série. V jej závere skóroval Lenďák a Macek následne neprekonal Durného. Zaujímavosťou duelu je fakt, že rozhodcovia ani raz nevylučovali.