24. okt. 2023 o 20:00
NK, Koktejl

5 vecí, ktoré o vás prezradí váš jazyk: TOTO môže znamenať rakovinu!

placeholder
Čo o vašom zdraví prezrádza jazyk? (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

Odborníci tvrdia, že jazyk môže indikovať závažné ochorenie.

Zahraničie
24. okt. 2023 o 20:00
5 vecí, ktoré o vás prezradí váš jazyk: TOTO môže znamenať rakovinu!

Odborníci tvrdia, že jazyk môže indikovať závažné ochorenie.

Tento postup využívaný čínskymi bylinkármi už viac ako 2000 rokov teraz využíva umelá inteligencia na diaľkovú diagnostiku chorôb, informoval The Sun. Štúdia irackých a austrálskych odborníkov zistila, že analýza jazyka presne diagnostikovala zdravotné ťažkosti až v 94 % prípadov. Zhodnotili tak z fotiek jazyka 50 pacientov s ochoreniami ako je cukrovka a anémia. Tieto snímky následne vložili do počítača, ktorý bol naprogramovaný na detekciu chorôb na základe predchádzajúcich štúdií o tom, ako rôzne zdravotné stavy ovplyvňujú farbu, tvar a štruktúru jazyka.

"Konvenčná medicína už dlho podporuje túto metódu a dokazuje, že farba, tvar a hrúbka jazyka môžu odhaliť príznaky cukrovky, problémov s pečeňou, obehových a tráviacich problémov, ako aj ochorení krvi a srdca," povedal profesor Ali Al-Naji.

Hoci väčšina zmien tvaru, farby a štruktúry vášho jazyka je neškodná, niektoré prípady by mali byť skontrolované lekárom.

1. Žltý jazyk

Žltkastý jazyk môže byť znakom cukrovky. Podľa portálu Healthline je to preto, že ľudia s týmto ochorením majú v slinách vysokú hladinu cukru, ktorá podporuje rast baktérií na jazyku. Predpokladá sa, že v Spojenom kráľovstve trpí cukrovkou 1. alebo 2. typu rekordných päť miliónov ľudí - 4,3 milióna je diagnostikovaných a ďalších 850 000 ľudí nevie, že ju má.

Diabetes 2. typu vzniká, keď telo stráca schopnosť metabolizovať cukor, pričom hlavným faktorom je nárast hmotnosti. Medzi ďalšie príznaky patrí pocit veľkého smädu, častejšie močenie ako zvyčajne, únava, svrbenie v okolí penisu alebo vagíny a rozmazané videnie. Mnohí ľudia majú cukrovku 2. typu roky bez toho, aby si to uvedomovali, pretože prvé príznaky bývajú všeobecné alebo sa nevyskytujú vôbec.

V zriedkavých prípadoch môže byť žltý jazyk aj príznakom problémov s pečeňou alebo žlčníkom, najmä keď sa objaví žltačka - stav, ktorý spôsobuje, že vaša pokožka a očné bielka zožltnú, keď je vaša pečeň poškodená a nedokáže správne spracovať odpadový produkt bilirubín.

Štúdia, ktorú uskutočnil doktor Tianhui Yuan z nemocnice Guangzhou University of Chinese Medicine, tvrdí, že pacienti s chronickým srdcovým zlyhaním majú "úplne iné" jazyky ako tí, ktorí týmto ochorením netrpia. Títo pacienti majú podľa nej červenší jazyk so žltým povlakom a jeho vzhľad sa mení s pokročilosťou ochorenia.

2. Fialový jazyk

Podľa Nadácie pre rakovinu ústnej dutiny môžu niektoré nádory vrátane rakoviny jazyka vytvárať na povrchu v ústach tmavočervené alebo fialové sfarbenie. Farebné škvrny nemiznú a jazyk môže krvácať.

Počet prípadov tohto ochorenia sa za poslednú generáciu zdvojnásobil, pričom vlani bolo diagnostikovaných 8 864 prípadov. V minulom roku prišlo v Spojenom kráľovstve v dôsledku rakoviny úst o život približne 3 034 ľudí, čo predstavuje nárast o 20 % za posledných päť rokov. Medzi ďalšie príznaky rakoviny jazyka patrí pretrvávajúca bolesť hrdla, bolesť pri prehĺtaní a bolesť alebo pocit pálenia nad jazykom.

Jedna zo štúdií tvrdí, že sa podľa stavu jazyka dá diagnostikovať Covid. (ilustračné foto)
Jedna zo štúdií tvrdí, že sa podľa stavu jazyka dá diagnostikovať Covid. (ilustračné foto)
Zdroj: iStock
3. Červený jazyk

V ukrajinskej štúdii z roku 2022 sa pomocou smartfónu skúmali snímky jazyka 135 pacientov s Covidom. Výsledky odhalili, že 64 % prípadov miernej infekcie malo bledoružový jazyk, 62 % stredne ťažkých prípadov ho malo červený a zarážajúcich 99 % ťažkých infekcií malo tmavočervený jazyk.

4. Krivý jazyk

Mierne červený a krivo vyzerajúci jazyk môže byť varovným príznakom mŕtvice, zistila taiwanská štúdia. Mŕtvica je veľmi vážny stav, pri ktorom sa preruší prívod krvi do časti mozgu. V práci z roku 2012 vedci uviedli, že u ľudí dochádza k "vychýleniu jazyka", keď sa preruší krvný obeh v určitej časti mozgu.

Nie všetci ľudia s vybočeným jazykom však majú mŕtvicu a naopak. Medzi typické príznaky mŕtvice patrí náhle znecitlivenie alebo slabosť tváre, ruky alebo nohy, najmä na jednej strane tela, problémy s rečou, zmätenosť a závraty.

5. Opuchnutý jazyk

Opuchnutý jazyk môže byť znakom zápalu, inak známeho ako glositída. Zapálený jazyk môže vyzerať aj opuchnutý, ale aj lesklý a červený. Môže ho vyvolať alergická reakcia, sucho v ústach, poranenie alebo nedostatok živín, napríklad anémia.

Odhaduje sa, že v Spojenom kráľovstve trpia anémiou 3 % mužov a 8 % žien. Je spôsobená nedostatkom železa, často z dôvodu straty krvi alebo tehotenstva. Medzi ďalšie príznaky anémie patria krehké nechty, bledá farba pokožky a vredy v ústach.